OKD začala hledat dlouhodobě nedostatkové kvalifikované profese na českém trhu práce

Karviná (20. březen 2017) - Hlavním důvodem je zajištění stabilního počtu zaměstnanců v karvinské části OKD, na kterou se vedení OKD po ukončení aktivní těžby v Důlním závodě 3 musí s ohledem na připravovaný restrukturalizační program specificky zaměřit.

„I přes maximální úsilí motivovat zaměstnance z Chlebovic a Staříče, aby využili nabídky a přestoupili do karvinské oblasti, se nám nepodařilo získat dostatek kvalifikovaných lidí z vlastních personálních zdrojů zejména pro práci v rubání a přípravách. Proto jsme se rozhodli, že zveřejníme veřejnou pracovní nabídku i mimo OKD a o spolupráci rovněž požádáme Úřad práce ČR,“ uvedla personální ředitelka Radka Naňáková

.
Jedná se především o profese razič, rubač, důlní zámečník a důlní elektrikář.

„Nedostatek kvalifikované pracovní síly je obecně celostátním periodicky se opakujícím problémem podnikatelského sektoru. Aktuálně ho musí řešit celá řada firem, OKD nevyjímaje. Mimo jiné je to i důsledek zániku hornického učňovského školství několik let po Sametové revoluci z důvodu naprostého nezájmu. Stejný problém a prudký poklesem zájmu dodnes řeší i naše jediná vysoká škola se specializovanou fakultou na hornictví, která několik desítek let vychovává vysokoškolsky vzdělané odborníky pro těžařský sektor. Managementu v tomto případě nezbývá nic jiného, než nerovnováhu mezi kmenovými zaměstnanci a zaměstnanci dodavatelských firem stabilizovat veřejným oslovením pracovního trhu,“ konstatoval výkonný ředitel Antonín Klimša.

Vedení společnosti přednostně nabídlo zaměstnancům z DZ 3 v karvinské části OKD 500 pracovních příležitostí a motivační odměny za jejich přestup ve výši až 80 tisíc korun. Do poloviny března ale této nabídky využilo jen 40 % z očekávaného počtu.

„V rámci druhého náborového kola jsme dokonce motivovali i zaměstnance, kteří již dodatek o převodu do karvinské části se zaměstnavatelem uzavřeli. Kdyby se jim podařilo přesvědčit svého kolegu z DZ 3, případně z úpraven v Paskově, aby změnil svoje rozhodnutí o rozvázání pracovního poměru za dohodu o převodu do konce března 2017, OKD by jim za každého jednotlivce vyplatilo tzv. náborářskou odměnu ve výši 10 tisíc korun. Převedenému zaměstnanci by samozřejmě náležela motivační odměna 80 tisíc (resp. 70 tisíc) korun podle pravidel Dohody o řešení sociálních dopadů na zaměstnance v souvislosti s útlumem DZ 3,“ upřesnil mluvčí OKD Ivo Čelechovský s tím, že veřejný nábor má zajistit dlouhodobě nedostatkové kvalifikované profese především pro pracoviště Dolu ČSM a Dolu ČSA s výhledem na druhou polovinu roku 2017, ale hlavně pak pro rok 2018.