Betonovou věž Dukly skolilo 60 kilogramů trhavin

HAVÍŘOV (19. června 2008) – Téměř sto metrů vysokou těžní věž bývalého Dolu Dukla dnes poslalo k zemi přibližně 60 kilogramů trhavin umístěných v 615 speciálně navrtaných otvorech. Šlo o první odstřel svého druhu v České republice. „Příprava nám zabrala 15 dní, v posledních pěti dnech jsme dokončovali vrtací práce a připravovali bezpečnostní opatření,“ řekl technický vedoucí odstřelu Jiří Eliáš.

Železobetonová věž měřila 96 metrů a vážila přibližně 16.000 tun. Jáma pod věží, která byla hluboká 1026 metrů, sloužila především pro těžbu uhlí a výjimečně také pro přepravu osob. Věž byla uvedena do provozu v roce 1983 a pomohla k vytěžení 32 milionů tun uhlí.

Skipová věž byla poslední ze tří dukelských věží, první dvě ocelové padly již před časem. Z původních přibližně 70 objektů jich nyní stojí 15, likvidace ještě čeká pět z nich. V areálu zůstane 10 objektů včetně čtyř památkově chráněných budov – staré zámečnické dílny z roku 1907, lampovny, kombajnové dílny a kompresorovny. V létě bude areál převeden do majetku realitní skupiny RPG Real Estate, která chce na jeho dalším využití spolupracovat s městem Havířov.

Před začátkem útlumu pracovalo na Dukle přibližně 1600 zaměstnanců. Většina z nich (přes tisíc) nyní pracuje v jiných šachtách a provozech společnosti OKD. Část lidí (116) plynule přešla do důchodu, další z firmy odešli a získali odstupné až do výše dvanáctinásobku průměrného měsíčního výdělku (podle odpracovaných let). Dnes zabezpečuje chodu bývalého dolu 17 zaměstnanců.

Z historie: Důl Dukla byl založen v roce 1905, původně nesl jméno po císaři – Kaiser Franz Joseph Schacht. V roce 1918 byl přejmenován na Jáma Suchá a od roku 1949 nesl název Důl Dukla. Prvních 20 000 tun uhlí bylo na zdejší šachtě vytěženo v roce 1911 z přípravných prací, první těžba z porubů se datuje k roku 1912, kdy bylo vytěženo za rok 46 400 tun. O rok později to byl již dvojnásobek. Za 100 let existence bylo na Dukle vytěženo přes 100 milionů tun uhlí. Útlum Dukly schválilo představenstvo společnosti OKD v prvních měsících roku 2006, důvodem byla nízká efektivita těžby.

Současnost OKD: Pro společnost OKD pracuje přibližně 20.000 lidí, z toho asi 3500 prostřednictvím firem, jež zajišťují dodavatelsky těžbu uhlí. Černé uhlí těží firma v Dole Karviná se závody Lazy a ČSA na rozhraní Karviné a Orlové, dále v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 Kč. Společnost má zpracovány pro všechny doly plány těžby na nejbližších minimálně 20 let, efektivitu i bezpečnost zvýší mimořádné investice do nových technologií.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources N. V.

Zajímavosti