Den horníků přinesl dětem bez táty 76 tisíc

Ostrava, 7. září 2007 – Tři akce připravilo na sobotní Den horníků Občanské sdružení svatá Barbora, které pomáhá hornickým sirotkům. V Hornickém muzeu OKD se mohli lidé zapojit do soutěže o nejlepší bábovku, nebo „vyšlapat“ peníze na rotopedu v Hornickém memoriálu. Dětem bez táty ale pomohli i ti, kteří přišli v Karviné fandit házenkářům z HC Baník OKD v prvním ligovém utkání proti Prešovu. Utkání totiž bylo benefiční a výtěžek ze vstupného věnovali házenkáři na konto sdružení. OS svatá Barbora tak ze všech sobotních akcí získalo více než 76 tisíc korun.

Nejvíce peněz vynesl Hornický memoriál. 2. ročníku šlapání na rotopedech po pomyslném okruhu mezi všemi pěti doly OKD se zúčastnily desítky lidí. Zájem našlapat pro děti aspoň několik kilometrů, z nichž každý byl sponzorován doly OKD stokorunou, byl velký – stály se i fronty. Loňských 376 km bylo překonáno o 2 km díky zarputilému soupeření dvou Davidů. David Šula a David Grygar se sešli už na začátku závodu. To se ještě neznali, ale vzájemně se „hecovali“ tak dlouho, až oba našlapali 76 km! Do šlapání na počest havířů, kteří zahynuli, a ve prospěch jejich dětí se zapojovaly celé rodiny. Malá Jana Halvová, která nedosáhla na pedály ani z nejníže nastavené sedačky, našlapala svůj 1 km pro děti bez táty dokonce ve stoje! 50 km ujel i Jaroslav Kunčík, jehož táta na dole rovněž zahynul a kterému sdružení pomáhá. Část celkových 378 km našlapali hasiči – ti si stihli během sportovního výkonu přečíst i noviny! Nezaváhali ani handicapovaní návštěvníci – do šlapání se zapojil i člověk s rukou v sádře. „Moc nás potěšilo, že přicházeli lidé, kteří byli účastníky loňského ročníku, srdečně nás zdravili a po svém sportovním příspěvku se loučili s tím, že se už těší na příští ročník,“ spokojeně dodává místopředsedkyně sdružení Věra Breiová.

Záštitu nad soutěží o nejlepší bábovku a předsednictví v hodnotící komisi převzala první dáma kraje Drahomíra Tošenovská. Mezi členy poroty byl i její manžel hejtman Evžen Tošenovský. „Bábovky byly vynikající, ale myslím, že si žádnou nedám alespoň třičtvrtě roku,“ prohlásil s úsměvem na konci vyhodnocení. Čestný člen komise, bavič Vláďa Hron, obdivně kroutil hlavou nad vítěznou bábovkou, neboť nemohl uvěřit, že ji vlastnoručně upekl muž. „Ta je jako od mé maminky, určitě se s ní musel znát!“, prohlásil a zpovídal vítězného Jana Beneše z Hošťálkovic, za jakých okolností se s jeho maminkou seznámil. „Jsme rádi, že letos upekly bábovky i maminky ze sdružení a vedly si skvěle jejich výtvory obsadily 2. a 3. místo!“, konstatuje Věra Breiová. Celkem se do soutěže sešlo 46 bábovek, přičemž 20 bábovkami přispěli havíři z Dolu Paskov. Vzorky bábovek mohli po soutěži ochutnat i návštěvníci Dne horníků za dobrovolný příspěvek do pokladny sdružení. Na konto díky tomu přibylo 3240 korun.

35 tisíci přispěli sdružení i házenkáři z Karviné. Poté, co rozdrtili v prvním ligovém utkání Prešov, výtěžek z dobrovolného vstupného navýšili ještě o vlastní příspěvek. „Benefici ve prospěch hornických sirotků jsme pořádali i vloni, ale tíhu jejich osudu si nyní uvědomujeme mnohem více, neboť jednomu z našich juniorů zahynul letos v létě táta na šachtě,“ řekl při předávání daru manažer HC Baník OKD Míša Pelech.

O sdružení: Občanské sdružení svatá Barbora má za sebou již tři roky činnosti. Smyslem sdružení je podpora a pomoc dětem, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu. V současné době aktivně pomáhá 94 českých, polských a slovenských dětí, v evidenci jich má celkem 106. Jen za rok 2006 pomohlo sdružení hornickým sirotkům téměř 900 tisíci korun, za tři roky existence celková částka překročila 2 milióny korun.