Důl Paskov vyhrál za bezpečnost práce Zlatého Permona

OSTRAVA (11. května 2008) – Soutěž Zlatý Permon, která hodnotí výsledky bezpečnosti v hornických firmách, vyhrál za mimořádné výsledky bezpečnosti práce v roce 2007 staříčský závod Dolu Paskov náležící společnosti OKD. Ve své kategorii porazil dalších 11 hornických subjektů. Sošku Permona, který má podle pověstí pomáhat a přinášet štěstí, předal v pátek šéfům dolu předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek.

„Tato šachta měla vždy vynikající systém bezpečnosti práce, takže to určitě nebyla náhodná výhra,“ řekl při předávání ceny Pěgřímek, který na Dole Paskov kdysi sám pracoval. „Sloje tady jsou přitom nižší než v karvinské části OKD a tím jsou podmínky pro těžbu uhlí náročnější,“ dodal nedávno jmenovaný šéf báňského úřadu.

Podle závodního šachty Staříč Jiřího Hůly je ocenění zajímavou motivací pro všechny horníky do budoucna. „Je to ocenění všech zaměstnanců. Příjemné, ale zavazující,“ řekl při přebírání sošky Hůla.

Počet evidovaných úrazů se loni na Staříči meziročně snížil o 16 procent na 101, počet úrazů s hospitalizací v nemocnici delší než pět dní dokonce o 71 procent na 6 úrazů. Šachta, která včetně pracovníků dodavatelských firem zaměstnává přes 3400 lidí, přitom loni nezaznamenala žádnou mimořádnou událost ani smrtelný úraz.

Pro vedení společnosti OKD je bezpečnost zaměstnanců na prvním místě. Pracovní podmínky by měly ještě letos výrazně zlepšit stroje a technologie světových parametrů za více než osm miliard korun, které firma v rámci projektu POP 2010 instaluje do podzemí, a také nové pracovní pomůcky, například boty a příruční svítilny.

Společnost OKD zaměstnává přes 15.000 lidí a dalších téměř 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Pro OKD zároveň zajišťuje těžbu uhlí kolem 3500 lidí z takzvaných dodavatelských firem. Černé uhlí těží společnost v Dole Karviná se závody Lazy a ČSA na rozhraní Karviné a Orlové, dále v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 Kč.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources N. V.