Důlní neštěstí v lokalitě Darkov - 2. aktualizovaná verze (10:30)

DARKOV - 26. ledna v 6:38 hodin došlo v rámci Důlního závodu 1 v lokalitě Darkov k neštěstí, v jehož důsledku přišel o život 26letý horník dodavatelské společnosti ALPEX Piotr Czerniak.  Jeho stejně starý kolega Bartosz Wilk byl vážně zraněn. Polský horník byl k dalšímu ošetření ihned převezen do Městské nemocnice Ostrava.

Příčinou byl důlní otřes v oblasti 40. sloje 9. kry o intenzitě 3,1 x 105 J v hloubce 1150 metrů pod zemí. Pracoviště je zařazeno do 3. stupně důlních otřesů.

Na místo byla ihned povolána Hlavní báňská záchranná stanice, která zde provedla záchranné práce a současně rekognoskovala okolní prostor. Podle předběžných zpráv nebyla žádná další zranění zaměstnanců OKD v tomto pracovním prostoru zaznamenána.

Příčinu a rozsah této provozní nehody nyní šetří komise složená ze zástupců OBÚ pro území krajů Moravskoslezského a Olomouckého, PČR, OKD, a.s. a zástupců odborové organizace.

Vedení OKD vyjadřuje rodině zesnulého upřímnou soustrast.