Elektřinu Ostravě dodá CZECH-KARBON, dcera OKD

Ostrava (12. června) – Dceřiná firma OKD, společnost CZECH KARBON s.r.o., bude příští rok zajišťovat dodávky elektřiny pro ostravský magistrát a jeho organizace, například základní školy, zoologickou zahradu nebo městská kulturní zařízení. „Zakázku jsme vyhráli v elektronické aukci, rozhodující byla cena elektřiny,“ vysvětlil jednatel společnosti CZECH KARBON Petr Havlíček.

„Vzhledem k celkovému objemu našich obchodů to nebude znamenat velké zvýšení tržeb, nicméně dodávky pro město Ostrava jsou pro nás prestižní záležitostí, které si velmi ceníme,“ vysvětlil Havlíček.

Firmě CZECH-KARBON se v posledních letech daří. V roce 2006 prodala elektřinu téměř za dvě miliardy korun, loni se její tržby zvýšily více než o sedmdesát procent. „Na dobrých výsledcích se podepsaly zejména velmi úspěšné obchody v zahraničí i v tuzemsku, efektivní zajišťování kurzových rizik a využití příznivého vývoje cen elektrické energie na evropských trzích,“ zhodnotila loňské výsledky Alice Moháčová, která vede firmu v tandemu s Havlíčkem. Společně přitom řídí jen 11 zaměstnanců, takže produktivita práce na jednoho zaměstnance je mimořádná.

Zatímco dříve firma zajišťovala elektřinu hlavně pro skupinu OKD, postupně se okruh zákazníků rozšiřoval a dnes již dodávky mimo OKD dosahují téměř poloviny celkových tržeb. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří skupina Siemens, společnost AL INVEST Břidličná, Vítkovice, Rodinný pivovar BERNARD nebo společnost BOHEMIA SEKT a mnoho dalších firem například z automobilového nebo strojírenského průmyslu. CZECH-KARBON má dobré reference také ve zdravotnictví, zajišťuje dodávky elektřiny do Karvinské hornické nemocnice, Fakultní nemocnice v Olomouci i do čtyř velkých zdravotnických zařízení ve Zlínském kraji.