Expedice na Everest začala v hloubce 1156 metrů v Dole Paskov

STAŘÍČ (20. března 2009) – Expedice na Mount Everest zaměstnanců OKD Věslava Chrzaszcze a Milana Pěgřímka začala dnes ráno na dně těžní jámy Dolu Paskov ve Staříči. Horolezci zdolali mimo jiné 142 osmimetrových žebříků a desítky schodů, tedy celkový výškový rozdíl 1156 metrů, během dvou hodin a 27 minut. Výstup začal v hloubce 850 metrů pod hladinou moře, v případě zdárného dosažení vrcholu Everestu překonají horolezci výškový rozdíl 9698 metrů. Z Ostravska směrem na Mount Everest se vydají v pátek 27. března.

Na bezpečnost výstupu dohlíželi odborníci z OKD, v těžní kleci byl horolezcům stále nablízku lékař Hlavní báňské záchranné stanice. Zasahovat ale nemuseli. „Asi 300 metrů před koncem jsem měl krizi, ale překonal jsem ji díky několika  tabulkám čokolády. Poslední desítky metrů byly náročné, to už jsme používali výrazy, které patří spíše do hornického než horolezeckého slovníku,“ popsal atmosféru Chrzaszcz.

Hlavní hrdinové dne na sobě ještě tentokrát neměli horolezecké vybavení, ale nejmodernější oblečení a bezpečnostní pomůcky, které v těchto měsících fasují všichni horníci v OKD v rámci programu Safety 2010. „Nejvíce jsme kvitovali novou svítilnu, která váží méně než kilo,“ shodli se horolezci. Úspěšnou zatěžkávací zkouškou prošly i nové kožené boty s ocelovou špičkou, rovněž určené pro všechny důlní pracovníky OKD.

Nápad na start výpravy pod zemí vznikl při přípravě rozpočtu expedice, kterou finančně podpořila společnost OKD, konkrétně sponzoring Dolu Karviná a Dolu ČSM. „Nešlo nám o nějaké laciné zviditelnění nás dvou nebo našeho zaměstnavatele, nechceme zápis do Guinessovy knihy rekordů. Ale jsme rádi, že se díky nám může veřejnost podívat na šachtu z jiné strany než obvykle. A navíc to byla výzva, i když náš dnešní sportovní výkon se s výstupem do velehor nedá srovnávat,“ dodal Pěgřímek, který odhadoval, že jim cesta šachtou bude trvat přibližně tři hodiny.

Další dny čeká na oba horolezce vyřizování, balení i poslední pracovní směny. „Den před odjezdem nás přijme generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck. Chceme mu slíbit, že se pokusíme donést vlajku OKD až na vrchol Everestu. Ale jak znám jeho důraz na bezpečnost, bude nás hlavně nabádat, abychom vše zvládli ve zdraví,“ řekl Pěgřímek.

Zatímco některé jiné expedice mění kvůli aktuální situaci v Tibetu své plány, horolezci z Těrlicka a Stonavy mají stále v úmyslu „vyfárat“ na Everest. „Máme důvěryhodné informace, že na začátku dubna by se měly hranice otevřít. A když ne, rozhodneme o náhradním programu až na místě,“ vysvětlil Chrzazscz.

Technické poznámky pro média:

Věslav Chrzaszcz

• 47 let, žije ve Stonavě.
  • Zaměstnanec OKD, pracuje ve vnitřní organizační jednotce Centrum servisních služeb jako mistr strojírenské dílny.
  • Člen horolezeckého oddílu TJ Baník Karviná.
  • Dříve vystoupil například na Shisha Pangmu (8043 m.n.m., rok 2005) a Mt. McKinley (6200 m.n.m., rok 2007).

Milan Pěgřímek

• 55 let, žije v Těrlicku.
  • Zaměstnanec OKD, pracuje v Dole ČSM vúseku větrání
  • Člen horolezeckého oddílu TJ Baník Karviná.
  • Absolvoval stejné výstupy jako VCH – jsou to parťáci. Navíc má za sebou např. Pik Komunizma vPamíru.

Mount Everest

• Nadmořská výška 8848 (některé zdroje již uvádějí výšku 8850 podle měření GPS zroku 1999).
  • VNepálu je přezdíván jako Sagarmatha (Tvář nebes).
  • Tibetský název zní Qomolangma neboli Čho-mo-lang-ma (Matka světa).
  • Správná výslovnost: maunt everest nebo maunt everist.
  • Dosud jej zdolalo deset českých horolezců.

Důl Paskov

• Důl Paskov vznikl sloučením závodů Paskov a Staříč. Oba mají poměrně krátkou historii – těžba v závodě Paskov začala roku 1966, na Staříči až roku 1971. Původně samostatné doly Paskov a Staříč byly 1. ledna 1994 sloučeny do jednoho skupinového Dolu Paskov, na konci 90. let minulého století těžba vzávodě Paskov skončila.
  • Roční produkce uhlí se pohybuje kolem jednoho milionu tun uhlí, což je necelá desetina produkce OKD.
  • VDole Paskov pracuje kolem 2800 zaměstnanců. Dalších zhruba 500 lidí se podílí na těžbě uhlí prostřednictvím dodavatelských firem.

Vladislav Sobol, mluvčí OKD, a.s.

Zajímavosti