Golf Resort Lipiny otevírá veřejné hřiště, zahrát si mohou i začátečníci

Karviná (2. srpna 2012) – Těžební společnost OKD plní svůj slib a po Mistrovském hřišti, které je určeno pro zkušené golfové hráče, otevírá v pátek 3. srpna také Veřejné hřiště, kde mohou své první golfové krůčky absolvovat úplní nováčci. Cena jedné hry je 100 korun v pracovních dnech a 150 korun v průběhu víkendu.

Devítijamkové hřiště má velice slušné parametry, na celkové délce 1555 metrů je šest tříparů a čti čtyřhry. „Na hřiště mají přístup i lidé s minimální golfovou zkušeností. Stačí se nechat proškolit trenérem, seznámit se s pravidly a etiketou golfu a odpálit pár košíků na cvičných plochách,“ vysvětlil šéf areálu Libor Buchta.

Přírodní golfový areál vznikl na území dříve zasaženém těžbou mezi doly Karviná a Darkov, kde byly ještě nedávno viditelné následky hornické činnosti. Celá oblast prošla rozsáhlou rekultivací a následnou modelací terénu na golfové hřiště, které vyprojektovala bratislavská společnost ORAG Slovakia, která má ve svých referencích například projekci světoznámého hřiště v Čeladné.

Očekává se, že Veřejné hřiště budou využívat také zkušení golfisté, kterým poslouží ke zkvalitnění krátké hry. Ti si již více než tři měsíce užívají hry na Mistrovském hřišti, které je s 3567 metry jedním z nejdelších v Evropě.

„Golfové hřiště je jednou z variant využití území zasažených těžbou uhlí. Počítáme s tím, že i v budoucnu se některá poddolovaná území po revitalizaci promění v další sportovní a rekreační zóny. Dříve nevyužívané lokality díky rekultivačním projektům OKD postupně začínají sloužit lidem,“ řekl ředitel OKD pro rozvoj revíru Radim Tabášek.

Rekultivační práce začaly v Lipinách v roce 1998, o využití území se vedlo mnoho diskuzí. Podle původního záměru měl být výsledkem rekultivace pozemek s ornou půdou, později se mluvilo o zalesnění a nakonec v městském zastupitelstvu zvítězilo řešení s členitou modelací terénu s využitím pro golf nebo motokros. Definitivní rozhodnutí vybudovat golfový areál padlo v roce 2007. Lipiny jsou ukázkovým příkladem spolupráce těžební společnosti s hornickým městem – samotné golfové hřiště, v unikátním prostředí na dohled těžebních věží, vybudovala společnost OKD. Město Karviná zase počítá v navazujících částech s vybudováním nových stezek pro in-line bruslaře a cyklisty, které Lipiny propojí s areálem Darkovského moře. Na jihozápad od města tak vznikne rozsáhlá oblast určená pro odpočinek a volnočasové aktivity.

Vladislav Sobol, mluvčí OKD, a.s.

Pro editory:

OKD

• Černouhelná společnost OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR).
  • Přímo nebo prostřednictvím dodavatelských společností zaměstnává kolem 18 000 lidí.
  • Trvalé bydliště v Karviné má cca 3500 kmenových zaměstnanců OKD.
  • Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej ve čtyřech hlubinných dolech v jižní části Hornoslezské uhelné pánve – v Ostravsko-karvinském revíru (Důl Karviná, Důl Darkov, Důl ČSM, Důl Paskov).
  • Firma těží dva druhy uhlí – energetické, vhodné především jako palivo, a koksovatelné, které se dále využívá hlavně v ocelářském a chemickém průmyslu.

Golf Resort Lipny - Hrací poplatky

Mistrovské hřiště

po-pá so, ne, svátky
9 jamek 350,- Kč 500,- Kč
18 jamek (2 x Mistrovské hřiště) 700,- Kč 1000,- Kč

Slevy
Děti do 15 let 50 %
Studenti, ženy od 55 let, muži od 60 let 20 %

Vstup na Mistrovské hřiště je pouze pro golfisty s minimálním hendikepem 54.

Veřejné hřiště

po-pá so, ne, svátky
9 jamek 100,- Kč 150,- Kč

Cvičné plochy (Driving range)

veřejnost členové
Vstup zdarma zdarma
Cvičné míče (40 ks) 50,- Kč 40,- Kč

Golf Klub Lipiny - Členské poplatky

veřejnost zaměstnanci NWR
Osobní členství 30.000,- Kč 20.000,- Kč
Přidružené členství (rodinný příslušník) 20.000,- Kč 10.000,- Kč
Senioři (od 60 let) 15.000,- Kč 10.000,- Kč
Junioři (do 18 let) 10.000,- Kč 8.000,- Kč
Děti (do 15 let) 5.000,- Kč 3.000,- Kč

(Členové klubu neplatí běžné poplatky za hru. Roční poplatek 6.000,- Kč, slevy pro vybrané skupiny.)