Házená vynesla Barboře téměř 50 000 Kč

OSTRAVA, 26. října 2006 - Včerejší dobročinné utkání mezi českou házenkářskou reprezentací a HC Baník OKD Karviná významně pomohlo dětem z Občanského sdružení svatá Barbora. Výnos z dobrovolného vstupného, příspěvků Baníku, reprezentace a sponzorů dosáhl po sečtení 47 905,50 Kč. Peníze z konta sdružení pomáhají hornickým sirotkům už 2,5 roku.

Více než tisícovka diváků zhlédla nejen ojedinělé utkání, ale také výstavu obrázků které dostaly děti z Barborky od svých kamarádů ze všech koutů regionu. Porota to neměla vůbec jednoduché, ale nakonec rozhodla, že nejhezčí obrázek namalovala osmiletá Markétka Jaňurková.

V přestávce utkání si mohli děti ze sdružení zastřílet proti brankáři házenkářské reprezentace. Tato střelba se setkala s velkým ohlasem publika, které dětem fandilo a povzbudilo je tím ke skvělým výkonům. I zkušený brankář měl co dělat  a často musel hledat míč v síti za svými zády (viz foto) Hráči HC Baník OKD Karviná pak dětem za jejich výkon věnovali házenkářské míče a další dárky. Možná tak diváci viděli zrod budoucí reprezentace.

Občanské sdružení svatá Barbora organizuje celoroční pomoc dětem, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu – především v hornictví. V současné době podporuje 100 dětí (vzdělávání, školné, školní pomůcky, ozdravné pobyty, kroužky, …a mnoho dalšího). OS Svatá Barbora se snaží rozvíjet talent svých svěřenců a v neposlední řadě pořádá kulturně-společenské akce pro širokou veřejnost. OS Svatá Barbora vzniklo v červnu roku 2004.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.