Horníci přispěli dětem kamarádů

Ostrava, 22. května 2007 – Hlavní předáci dvou kolektivů z Dolu Darkov předali dnes zástupcům Občanského sdružení svatá Barbora 30 tisíc korun. Tyto peníze pomohou hornickým sirotkům, kterým sdružení již skoro tři roky pomáhá.  „Vážím si hornické solidarity a hlavně toho, že se chlapi mezi sebou domluvili a část svých peněz věnovali dětem těch kamarádů, kteří v určité chvíli neměli štěstí,“ říká předseda sdružení Zdeněk Starý.

„Víme, že sdružení svatá Barbora přispívá dětem hlavně na vzdělání a podobné aktivity, to je v dnešní době moc důležité, proto jsme se domluvili a vybrali pro děcka nějaké peníze,“ říká za jeden z rubáňových kolektivů jeho hlavní předák Roman Badura. Zbyněk Rzidký, který je předákem druhého kolektivu, dodává: „Jsme havíři a umíme si představit, jak je život těžký pro ženu, která zůstane sama z dětmi.“

Podle slov Zdeňka Starého pomáhají tyto dary rozšiřovat aktivity sdružení: „Vzhledem k tomu, že v předchozích měsících přispěly podobnou částkou na konto OS svatá Barbora i jiné dva kolektivy z Dolu Darkov, mohli jsme pro děti uspořádat výlet do Prahy.“ 26 českých i polských dětí se svými maminkami se tak mohlo poprvé projít starou Prahou, navštívit pražskou ZOO a vychutnat si představení v 3D kině. O tom, že se výlet dětem líbil, svědčí jejich reakce:
Kamil Gwiazda (19): Výlet se mi moc líbil, poprvé v životě jsem byl v ZOO, takže jsem viděl spoustu krásných zvířat. V kině 3D jsem byl taky poprvé, bylo to bezva – vlastně celý ten výlet, byl moc dobře zorganizovaný!
Andrea Šoustalová (11): Nejvíc se mi líbilo v ZOO, nejlepší tam byli tučňáci. Ti byli úplně nejlepší z celého výletu!

O sdružení:
Občanské sdružení svatá Barbora podporuje už tři roky rodiny horníků, kteří přišli při výkonu povolání o život. Prioritou pomoci je vzdělání dětí, rozvoj jejich talentu, péče o zdraví. V evidenci má sdružení nyní přes stovku dětí od 2 do 26 let z našeho kraje, Polska i Slovenska. Přispívá jim na ty aktivity, kterým se opravdu věnují: všem dětem na zájmové kroužky a oddíly, malým dětem na mateřskou školku, dětem na základce třeba na lyžařské kurzy nebo na školy v přírodě, středoškolákům a vysokoškolákům na školné či dražší učebnice.

V roce 2006 přispělo sdružení rodinám, které má ve své péči, celkovou částkou téměř 900 tisíc korun. Na školné, jazykové kurzy, zájmové kroužky a školní pomůcky dostaly děti 210 tisíc korun, na ozdravné pobyty, tábory, školy v přírodě více než 310 tisíc korun. Na začátku školního roku byl mimo to rodinám vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 131.500 korun, před Vánocemi dostaly rodiny příspěvek 2.500 Kč na každé dítě.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.