Horníci věnovali dětem 136 000 korun!

Ostrava, 3. prosince 2006 – Kluci a holky z Barborky se mohou těšit na příští rok. Horníci pro ně vybírali peníze na šachťácích – tradičních hornických setkáních spojených s koncem roku a se svátkem patronky horníků, svaté Barbory. „Na čtyřech šachťácích horníci vybrali téměř 136 000 Kč, které věnovali Občanskému sdružení svatá Barbora, tedy dětem těch kamarádů, kteří v určité chvíli neměli štěstí,“ říká místopředsedkyně sdružení Věra Breiová. Oceňuje hornickou solidaritu, díky které se vybraná částka proti loňskému roku bezmála zdvojnásobila!

Občanské sdružení svatá Barbora podporuje už dva a půl roku rodiny horníků, kteří přišli při výkonu povolání o život. Prioritou pomoci je vzdělání dětí, rozvoj jejich talentu, péče o zdraví. V evidenci má sdružení nyní přes stovku dětí od 2 do 26 let z našeho kraje, Polska i Slovenska. „Přispíváme jim na ty aktivity, kterým se opravdu věnují: všem dětem na zájmové kroužky a oddíly, malým dětem na mateřskou školku, dětem na základce třeba na lyžařské kurzy nebo na školy v přírodě, středoškolákům a vysokoškolákům na školné či dražší učebnice," vysvětluje Breiová.

V roce 2006 přispělo sdružení rodinám, které má ve své péči, celkovou částkou téměř 900 tisíc korun. Na školné, jazykové kurzy, zájmové kroužky a školní pomůcky dostaly děti 210 tisíc korun, na ozdravné pobyty, tábory, školy v přírodě více než 310 tisíc korun. Na začátku školního roku byl mimo to rodinám vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 131.500 korun, před Vánocemi dostaly rodiny příspěvek 2.500 Kč na každé dítě.

Podobným způsobem budou využity i peníze z letošních šachťáků. „Tátu dětem nenahradíme, ale můžeme pomoci. Peníze ze šachťáků umožní “našim“ dětem studovat, rozvíjet talent,“ vysvětluje Věra Breiová a dodává, že Občanské sdružení svatá Barbora si neklade za cíl jen finanční výpomoc. Díky sdružení se rodiny setkávají na akcích, během nichž se mohou seznámit, pobavit se, ale třeba i probrat své problémy a vzájemně si poradit. Letos to bylo na zájezdu k moři, na oslavách Dne dětí nebo na nedávném inspirativním BarboRadování.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.