Inspirující BarboRadování

Ostrava, 3. prosince 2006 - V neděli 3. prosince se rodiny, jimž pomáhá Občanské sdružení svatá Barbora, sešly již na 2. ročníku BarboRadování. V Hornickém muzeu OKD se kluci a holky z Barborky setkali s talentovanými vrstevníky z našeho regionu. Patronem této nevšední akce byl Radek Pastrnák ze skupiny Buty.

„Naším záměrem je, abychom děti na jejich cestě ke vzdělání i dalším aktivitám podporovali nejen finančně, ale abychom je i motivovali a inspirovali. Aby jim Barbora poRadila, čemu by se mohli věnovat,“ vysvětluje místopředsedkyně sdružení Věra Breiová. Proto na setkání pozvali děti a mladé lidi z regionu, kteří dosáhli výrazných úspěchů v kultuře či ve sportu, aby se pro kluky a holky z Barborky stali vzorem. „Chtěli bychom, aby mottem této akce bylo - jsi z dobrého regionu, kolem tebe jsou lidé, kteří dokázali to či ono, zkus to taky, snaž se, porvi se se životem, makej na sobě a zkus dosáhnout něčeho podobného!“ dodává k programu „BarboRadování“ Věra Breiová.

Na BarboRadování tak své umění dětem, kterým sdružení pomáhá, předvedli:

• Taneční studio Anaj z Karviné a Orlové – držitelé mistrovských titulů v disco dance
  • Roman Lasota z Českého Těšína – finalista Superstar
  • Sourozenci Kmecovi z Karviné – držitelé mnoha mistrovských titulů v judo
  • Clarus kvartet – čtyři mladí klarinetisté z Ostravské univerzity, laureáti mezinárodní klarinetové soutěže v italském Bari 2005
  • Adéla Králová + Baby z Opavy – třináctiletá mistryně ČR, Evropy i světa v agility (Baby je její pes, s nímž v agility vítězí)
  • Ostravička z Frýdku-Místku – mezinárodně uznávaný folklórní soubor

Občanské sdružení svatá Barbora podporuje už dva a půl roku rodiny horníků, kteří přišli při výkonu povolání o život. „Cílem sdružení je aspoň trochu tátu nahradit. Prioritou je vzdělání, rozvoj talentu, zdraví. Máme v evidenci přes stovku dětí od 2 do 26 let z našeho kraje, Polska i Slovenska. Přispíváme jim na ty aktivity, kterým se opravdu věnují: všem dětem na zájmové kroužky a oddíly, malým dětem na mateřskou školku, dětem na základce třeba na lyžařské kurzy nebo na školy v přírodě, středoškolákům a vysokoškolákům na školné či dražší učebnice," vysvětluje Breiová. Občanské sdružení Svatá Barbora si ale neklade za cíl jen finanční výpomoc. Kromě toho pořádá pro své svěřence i různé akce – kromě BarboRadování to byly i oslavy Dne dětí nebo ozdravné zájezdy k moři.

V roce 2006 přispělo sdružení rodinám, které má ve své péči, celkovou částkou téměř 900 tisíc korun. Na školné, jazykové kurzy, zájmové kroužky a školní pomůcky apod. dostaly děti 210 tisíc korun, na ozdravné pobyty, tábory, školy v přírodě apod. více než 310 tisíc korun. Na začátku školního roku byl mimo to rodinám vyplacen jednorázový příspěvek ve výši 131.500 korun, na BarboRadování dostaly rodiny příspěvek na Vánoce ve výši 2.500 Kč na jedno dítě.

Logo sdružení (viz příloha) vzniklo v roce 2004 z výtvarné soutěže pro děti. Zúčastnilo se jí celkem 11 základních škol z Moravskoslezského kraje a Polské republiky, 4 střední školy, 1 školní družina a 1 výtvarný kroužek a 52 individuálně přihlášených účastníků. Porota vybírala ze 195 přihlášených návrhů a kreseb.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.