Jánošikov dukát: slovenský folklor, mistrovství ve stloukání másla, škola hry na pastýřské nástroje i chráněné dílny

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM (1. srpna 2012) – Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm chystá tento víkend další lahůdku, od pátku do neděle bude hostit mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice Jánošikov dukát. Kromě vystoupení 24 folklorních souborů nabídne festival také několik novinek, například prodej zboží hendikepovaných lidí z chráněných dílen, které se na akci budou prezentovat díky generálnímu partnerovi festivalu, společnosti OKD.

V Rožnově mohou návštěvnici festivalu podpořit dobrou věc například zakoupením keramiky nebo textilních výrobků z Charity Opava nebo produktů medodílny Šťastný domov. OKD a její nadace se tématu pracovní integrace hendikepovaných věnuje již několik let. „Například letos jsme na rozvoj chráněných dílen věnovali přes šest milionů korun. Zároveň si uvědomujeme, že ještě důležitější než peníze je možnost uchytit se na trhu, proto chráněným dílnám zajišťujeme účast na akcích, kde mohou své výrobky prodávat a získávat nové kontakty,“ řekl ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek.

Pořadatelé slibují zábavu doslova pro všechny generace. „Kdo se nabaží folklóru, může se ve škole hry na pastýřské hudební nástroje naučit hrát na fujaru či píšťalky, pro talentované děti jsme připravili soutěž ve zpěvu. Velkým lákadlem jistě bude také Mistrovství Valašského království ve stloukání másla,“ upřesnil ředitel festivalu Vlastimil Fabišík.

Podrobný program najdou zájemci na www.janosikovdukat.cz.

Vladislav Sobol

mluvčí OKD a Nadace OKD