Kolektivní smlouva v OKD podepsána

OSTRAVA, 7. ledna 2008 – Vedení společnosti OKD a zástupci odborů podepsali dnes v sídle společnosti dodatek pro rok 2008 ke  Kolektivní smlouvě OKD. Ta byla uzavřena v závěru roku 2005 na tři roky, je tedy platná do konce letošního roku. Ve společnosti OKD se v roce 2008 zvýší mzdy zaměstnanců o 7 procent. Při dosažení dobrých hospodářských výsledků se navíc průměrný měsíční výdělek ještě navýší, aby byl o čtyři procenta vyšší než inflace.

Za vedení společnosti podepsali dodatek KS místopředsedové představenstva OKD Ján Fabián a Miloslava Trgiňová. „Jednání nebylo lehké, ale i přesto jsme dospěli k rozumné dohodě,“ ocenil Ján Fabián. Podle něj je důležité, že nyní již obě strany mohou věnovat své úsilí tomu, aby firma v letošním roce zvýšila svou produktivitu a stala se moderním a atraktivním zaměstnavatelem.

V Kolektivní smlouvě jsou samozřejmě zakotveny i všechny dlouhodobě poskytované sociální nároky, to znamená zvýšená zdravotní péče, rekondiční pobyty, příspěvky na stravování, důlní svačiny atd. V této oblasti se vedení OKD již v průběhu jednání s odboráři shodlo na zvýšení cen surovin na hornické svačiny o dvě koruny. Objem prostředků na sociální výdaje bude letos v OKD navýšen o čtyři procenta. V prosinci dostali zaměstnanci na své účty navíc mimořádný vánoční plat, který byl v rámci dohody zvýšen z dvanáctinásobku průměrné denní mzdy sjednaného v platné Kolektivní smlouvě o další devítinásobek.

V současné době zaměstnává společnost OKD 15 220 lidí, jejich průměrná měsíční mzda dosáhla v roce 2007 podle předběžných propočtů 28.989 korun.