Mzdy v OKD porostou v roce 2008 o sedm procent

OSTRAVA 20. prosince 2007 – Ve společnosti OKD se v roce 2008 zvýší mzdy zaměstnanců o 7 procent. Při dosažení dobrých hospodářských výsledků se navíc průměrný měsíční výdělek ještě navýší, aby byl o čtyři procenta vyšší než inflace. Ve středu se na tom dohodli zástupci vedení společnosti a odborů. „Vstřícný přístup odborářů i managementu umožní podepsání kompletního dodatku ke kolektivní smlouvě zřejmě již v prvních lednových dnech,“ uvedli místopředsedové představenstva OKD Miloslava Trgiňová a Ján Fabián.

Vedení OKD se již dříve s odboráři shodlo na zvýšení cen surovin na hornické svačiny o dvě koruny, firma zároveň v roce 2008 navýší o čtyři procenta objem prostředků na sociální výdaje. Zaměstnanci navíc dostali v prosinci na své účty větší mimořádný vánoční plat, který byl v rámci dohody o mzdách na příští rok zvýšen z původně plánovaného dvanáctinásobku na jednadvacet násobků průměrného denního výdělku.

Tříletá kolektivní smlouva platí až do konce roku 2008, každoročně se upravují jen některé její pasáže. Letos bude v OKD podle předběžných odhadů průměrná měsíční mzda 28.989 korun.

Zajímavosti