Nová nadace OKD podpoří charitu, sport, ekologii i vzdělání

OSTRAVA, 21. listopadu 2007 – Důlní společnost OKD připravuje na leden 2008 zahájení činnosti své nadace, která bude podporovat charitativní projekty, sport, ekologii, vzdělání, vědu a výzkum i kulturu. Většina financí půjde na projekty v Moravskoslezském kraji, zhruba pětina prostředků bude určena na podporu dalších záměrů po celé České republice. „OKD podporuje zajímavé projekty dlouhodobě, například letos vydá na sponzorské aktivity přes 35 milionů korun. Po založení nadace se tyto prostředky ještě navýší,“ řekl Zdeněk Bakala, místopředseda představenstva společnosti New World Resources, která je 100% vlastníkem OKD.

Nápad založit firemní nadaci je logickým vyústěním všech dosavadních sponzorských aktivit firmy. „OKD jako jeden z nejvýznamnějších podniků v Moravskoslezském kraji podporuje mnoho kulturních událostí, sponzoruje sportovní kluby, investuje do industriálních památek, pomáhá hornickým sirotkům. Rozhodli jsme se dát všem těmto projektům jednotnou tvář a zastřešit je nadací, která bude veškeré aktivity koordinovat,“ doplnil předseda představenstva a generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck.

Výší rozdělených prostředků se nadace zařadí mezi největší v Česku, převážná většina financí přitom zůstane na severu Moravy. „Budeme podporovat projekty z nejrůznějších oblastí, které přinesou regionu a jeho obyvatelům užitek. Zároveň chceme podpořit menší neziskové organizace při tvorbě projektů pro dotaci z Evropské unie,“  upřesnila Petra Mašínová, ředitelka pro PR a komunikaci OKD. Rozpočet i prioritní oblast na příští rok zveřejní vedení OKD v prosinci.

DOSAVADNÍ PODPORA REGIONU

Nejznámější aktivitou OKD je provozování Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích a pomoc Nadaci Landek. OKD stálo také u zrodu Občanského sdružení svatá Barbora, které pomáhá hornickým sirotkům. Podporuje i Dům na půli cesty Heřmánek v Karviné, ve kterém se připravují mladí lidé po odchodu z dětských domovů na samostatný život.

OKD je generálním partnerem úspěšného házenkářského klubu HC Baník OKD Karviná, který v roce 2007 obhájil titul mistra republiky. Firma již několik let pronajímá své objekty privátní Karvinské hornické nemocnici a investuje do jejich rekonstrukce.

Mezi nejvýznamnější projekty v oblasti kultury patří podpora mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, festivalu soudobé vážné hudby Ostravské dny či nedávné partnerství fotografické publikace Ostravaci všem!