OKD prodalo svou stavební společnost VOKD

PRAHA (13. září 2006) – Společnost OKD uzavřela dnes smlouvu o prodeji 100 % akcií společnosti VOKD, a. s. Novým vlastníkem VOKD se stane společnost Geofin se sídlem v Ostravě. Její nabídka byla vybrána jako nejlepší v dvoukolovém neveřejném výběrovém řízení, v němž bylo osloveno více než 20 potenciálních kupců.

„Prodej VOKD souvisí s naší dlouhodobou strategií vyčlenit ze skupiny nestrategická aktiva. VOKD je posledním takovým významným podnikem, který ve skupině OKD působil. Napříště se budeme věnovat rozvoji našich těžebních společností a jejich připravovanému vstupu na kapitálové trhy,“ komentoval divestici Zdeněk Bakala, předseda představenstva OKD. „Věříme, že nový vlastník představuje pro VOKD dostatečně silného partnera s optimálním zázemím a zkušenostmi v regionu, což je pro další rozvoj VOKD klíčové,“ dodal Bakala.

„VOKD se stane jednou z nejvýznamnějších dcer holdingu Geofin. Posílí naše pozice v oblasti pozemního stavitelství a zapojí se do projektů, které chystáme v naší developerské a realitní divizi. Počítáme také s využitím synergií při výstavbě nového zázemí pro aktivity v leteckém průmyslu, což je jedna z vlajkových lodí holdingu,“ prohlásil Daneš Zátorský, předseda představenstva společnosti Geofin. Strategií nového vlastníka podle něj nebude útlum činností. „Naopak chceme posílit, a to i personálně, kapacity pro pozemní stavby a současně pokračovat v rozvoji činnosti pro OKD, důlní, železniční a speciální stavby v tuzemsku i cizině,“ doplnil.

K vypořádání transakce by mělo dojít do konce roku 2006, podmínkou jejího úspěšného završení je předchozí souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Poradci OKD pro prodej byla investiční banka Patria Finance a advokátní kancelář Procházka Randl Kubr. Právním poradcem kupujícího při transakci byla advokátní kancelář Fiedler & spol.

Poznámka:  VOKD je významnou stavební společností se sídlem v Ostravě. Společnost s více než padesátiletou historií je významným dodavatelem důlních a podpovrchových stavebních prací v Moravskoslezském regionu. Úspěchy zaznamenává i v oblasti pozemního stavitelství, zejména v oblasti kulturních, sportovních a zdravotních zařízení, hotelů, bytové výstavby či telekomunikačních staveb. V loňském roce zaměstnávala společnost asi 1250 zaměstnanců, s nimiž dosáhla obratu téměř 1,5 mld. Kč. Od roku 1991 expandovala prostřednictvím svých dceřiných společností do projektů důlní výstavby, podpovrchových děl a silničního stavitelství ve Španělsku; i nadále se podílí na projektech důlních prací, železničních a silničních tunelů v oblasti Asturie. VOKD je vlastníkem 100% podílu ve společnosti Construccion de minas y de obras subterraneas S.A. v Madridu.

Geofin je holdingovou společností, která se soustředí na investice do strategických projektů a majoritních majetkových účastí v ČR, Polsku a na Slovensku. Prostřednictvím společnosti CCG, a. s., se sídlem na mezinárodním letišti v Ostravě, Geofin dynamicky rozvíjí své aktivity v leteckém průmyslu, posiluje specializované servisní činnosti pro výrobce letadel a rozšiřuje provoz leteckých linek. Holding je také vlastníkem strategických majetkových účastí v developerských a realitních firmách, působí v dřevozpracujícím průmyslu, ve zpracování kamene a drží i síť tuzemských hotelů.

Pro další informace kontaktujte, prosím:
Eva Kijonková
mediální zástupce Geofin