OKD vyplatí mimořádné čtvrtletní prémie, téměř 5000 Kč

OSTRAVA (3. dubna 2008) – Společnost OKD vyplatí svým zaměstnancům mimořádné čtvrtletní prémie v průměrné výši 4900 Kč. Horníkům a dalším důlním pracovníkům se připočte k výplatě za březen částka 5200 korun, zaměstnanci na povrchu si přijdou na 4000 korun. „Prémie, které jsou odměnou za mimořádné nasazení horníků i dalších zaměstnanců, může firma vyplatit v souvislosti s dobrými hospodářskými výsledky za první čtvrtletí,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

Jak ředitel zdůraznil, odměna může být vyplacena jen díky mimořádnému nasazení lidí na všech postech společnosti. „Pravidelně fárám do jednotlivých dolů a navštěvuji další pracoviště. Všude vidím velkou snahu lidí. Firma jim dává nové stroje a technologie, připravuje se výměna pracovních pomůcek. Zaměstnanci to vrací výbornou prací pro společnost a tu je třeba ocenit také finančně,“ řekl Beck.

Mimořádná prémie bude vyplacena po dohodě s odbory. „Bez poctivé práce našich lidí by firma neměla tak dobré výkony. Je správné, že se OKD dokáže o zisk se svými zaměstnanci podělit,“ komentoval odměnu předseda Sdružení hornických odborů OKD Miroslav Syrový.

Společnost OKD vynaloží na mimořádné prémie přibližně 102 milionů korun. „Mzdy zaměstnanců za 1. čtvrtletí se díky tomu zvýší o 5,5 procenta nad původní plán,“ upřesnila finanční a personální ředitelka a zároveň místopředsedkyně představenstva OKD Miloslava Trgiňová.

Společnost OKD zaměstnávala na konci února přibližně 15.200 lidí a dalších téměř 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Černé uhlí těží v Dole Karviná se závody Lazy a ČSA na rozhraní Karviné a Orlové, dále v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 Kč.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources B. V.

(Graf: Vývoj průměrné mzdy v České republice a v OKD od roku 2004)