Oslavy svátku horníků se vrací do Karviné i do Staříče. Na Hornických slavnostech OKD v Karviné vystoupí Anna K., ve Staříči na Dni horníků zahraje Lake Malawi

KARVINÁ (1. srpna 2014) – Po roční přestávce se do karvinského Parku Boženy Němcové vrací Hornické slavnosti OKD a do Staříče Den horníků. Obě akce 30. srpna symbolicky ukončí letní prázdniny na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Společnost OKD, která v současnosti prochází komplexní provozní transformací, v loňském roce deklarovala, že se k organizaci tradičních a populárních akcí vrátí hned, jak to ekonomická situace dovolí. Tento svůj slib těžaři plní.

„Uvědomujeme si význam hornických tradic pro region. Proto jsme rádi, že se můžeme i v tomto náročném období, kterým černouhelný průmysl na celém světě především v důsledku nízkých cen uhlí prochází, k jedné z nich po roční pauze opět vrátit. Pevně věřím, že to ocení nejen naši zaměstnanci, ale i lidé v hornických obcích na Karvinsku a na Frýdecko-Místecku a najdou si čas, aby si konec prázdnin užili se skvělou zábavou, kterou pro ně připravujeme.
Jde také o ocenění práce a úsilí všech našich zaměstnanců při transformačním procesu, kterým společnost OKD v současnosti prochází, aby zachovala svou konkurenceschopnost a udržitelnost svého podnikání do budoucna.
Ze svého působení v hornictví v různých částech světa mohu porovnávat a musím říct, že hornické tradice v České republice a jeho dodržování jsou unikátním fenoménem i v celosvětovém měřítku,“ říká výkonný ředitel OKD Dale Ekmark.

Poslední prázdninovou sobotu si v Karviné přijdou na své fanoušci hudby od hornické dechovky přes folk až po tvrdou rockovou muziku, ale i rodiny s dětmi, pro které bude připravena v areálu Na lodičkách řada atrakcí a interaktivních soutěží.
Slavnostní den začne v jedenáct hodin na Univerzitním náměstí pietním aktem, kdy za tónů hornické dechovky uctí zástupci OKD i města Karviná památku těch, kteří zemřeli při práci pod zemí. Průvod krojovaných horníků projde následně centrem Karviné do Kostela Povýšení svatého Kříže, kde začne ve dvanáct hodin bohoslužba za horníky.
Program v parku začíná vystoupením Májováku ve dvě hodiny. Na pódiu následně během akce vystoupí jak regionální kapely (Trochumoc, Panter, Downbelow), tak interpreti s kořeny v našem kraji (Pavel Dobeš) i populární hudebníci z jiných částí naší země (Kern, Judas Priest Revival). Hlavní hvězdou bude držitelka sošky Anděla v kategorii Zpěvačka roku a interpretka mnoha hitů Anna K.

Areál na lodičkách bude patřit dětem, pro které je mimo jiné ve spolupráci s Nadací OKD a jí podporovaných organizací připravena řada atrakcí (kolotoče, skákací hrad, jízda na ponících, malování na obličej), ale především soutěžních stanovišť, kde budou moci projevit své dovednosti, zručnost a talent. Děti se svou show pobaví také oblíbení Klauni z Balónkova.
Chybět nebude ani tradiční expozice báňských záchranářů z Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě-Radvanicích, nebo naopak velice netradiční recesistická soutěž Rubej škopek ve fáračkách. Se svým stánkem se jako tradičně akce zúčastní Spolek svatá Barbora, jehož prostřednictvím OKD a další partneři podporují rodiny hornických sirotků.

Slavnostní den na fotbalovém hřišti ve Staříči začne ve dvě hodiny po obědě vystoupením mažoretek, v průběhu programu se představí řada populárních regionálních interpretů, jako jsou například ŠUBA DUBA BAND, Markéta Konvičková, nebo ostravská babská rocková kapela Kapriola. Akci uzavře nová kapela Alberta Černého z Charlie Straight LAKE MALAWI. Součástí akce bude také atraktivní program pro děti.
V následujících dnech bude pro zaměstnance dolu připravena řada sportovních akcí například v nohejbale, tenisu, beach volejbalu, fotbalu, badmintonu nebo bowlingu.

„Letošní akci chápeme především jako poděkování zaměstnancům Závodu Důl Paskov za jejich práci a úsilí v průběhu provozní transformace OKD, která má učinit podnikání firmy udržitelné i při současné extrémní situaci na světovém trhu s uhlím. Myslíme si, že je důležité udržovat hornické tradice a vracet se k nim i v době, která není pro černouhelné firmy jednoduchá. Vždyť hornictví stálo u rozvoje našeho regionu a je i v současnosti oborem, který dává ať již přímo, nebo zprostředkovaně práci desítkám tisíc lidí v kraji. Proto věřím, že do Staříče najdou poslední prázdninovou sobotu cestu nejen rodiny našich zaměstnanců, ale pobavit se přijdou i lidé z obce a vlastně celého Frýdecko-Místecka,“ říká ředitel dolu Zbigniew Janowski.

Více informací najdete také na www.hornicke-slavnosti.cz

Program Hornických slavností OKD v Parku Boženy Němcové v Karviné

11:00 – pietní akt, kladení věnců na Univerzitním náměstí v Karviné
11:30 – průvod krojovaných horníků a hornické kapely ke Kostelu Povýšení svaté Kříže (Karviná-Fryštát)
12:00 – Mše svatá za zesnulé horníky v Kostele Povýšení svatého Kříže

OKD stage – Park Boženy Němcové (Karviná-Fryštát)
14:00 – Májovák – symfonický dechový orchestr
14:15 – slavnostní zahájení
14:30 – Trochumoc
15:30 – Pavel Dobeš
16:30 – Downbelow
17:30 – Anna K.
19:00 – Panter
20:15 – Kern
21:30 – Judas Priest Revival

Na Lodičkách
- kolotoče
- skákací hrad
- jízda na ponících
- Klauni z Balónkova
- malování na obličej
- kreativní dílny (graffiti, výtvarný kroužek, výroba placek, korálků)
-deskové hry
- expozice báňských záchranářů

Program Dne horníků ve Staříči

14:00 - mažoretky IMPULS Z BOHUMÍNA
14:30 - ŠUBA DUBA BAND
15:25 - mažoretky
15:40 - PETR STEBNICKÝ – imitátor politiků a umělců
16:15 – taneční skupina NO COMMENT

16:30 - MARKÉTA KONVIČKOVÁ
17:15 - NO COMMENT
17:30 - slosovatelná soutěž o ceny
18:00 - babská rocková kapela KAPRIOLA
19:30 - LUCIE REVIVAL
21:15 - LAKE MALAWI – nová kapela Alberta Černého z Charlie Straight

Marek Síbrt, mluvčí OKD, a.s.

Mobil:   725 500 509E-mail: marek.sibrt@okd.cz

Pro editory:

OKD

Černouhelná společnost OKD je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR). Dává práci přibližně 11 000 vlastních zaměstnanců a dalším více než třem tisícovkám pracovníků dodavatelských firem.
Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těží jej ve čtyřech hlubinných dolech v jižní části Hornoslezské uhelné pánve – v ostravsko-karvinském revíru (Závod Důl Karviná, Závod Důl Darkov, Závod Důl ČSM a Závod Důl Paskov).
Společnost těží dva druhy uhlí – energetické, vhodné především jako palivo, a koksovatelné, které se dále využívá v ocelářském a chemickém průmyslu.

Zajímavosti