První nový razicí kombajn zlepší pracovní podmínky na Dole Darkov

Ostrava (13. března 2008) – První nový razicí kombajn MR 340 Ex-S švédské společnosti Sandvik v hodnotě 85 milionů Kč podstatně zlepší pracovní podmínky horníků na Dole Darkov. Kombajn je první z technologií dodaných v rámci investičního projektu POP 2010, který zajistí dolům OKD nové stroje a technologie světových parametrů. „Ve srovnání s razicími kombajny, které používáme v současnosti, má tento kombajn větší řezný výkon, díky elektronické výbavě se snadněji ovládá a jeho výkon lze sledovat i na dálku”, vysvětlil Richard Pavlík, manažer projektu POP 2010.

Razicí kombajn je rovněž vybaven novou grafickou vizualizací, jež umožňuje sledovat velikost a tvar řezného profilu a zároveň i tvar profilu předem zadat.  „Velkou pomocí bude i nově vyvinuté, dálkově ovládané manipulační rameno s vrtacím strojem, které umožňuje vyvrtávat různé typy vrtů – od předvrtávání bezpečnostních vrtů až po speciální vrty pro instalaci svorníkové výztuže”, dodal Richard Pavlík.

Dalších sedm razicích kombajnů bude do OKD dodáno v průběhu tohoto roku. Zároveň pokračuje příprava k instalaci pěti porubových komplexů, které se skládají z hydraulických výztuží, řetězových dopravníků a kombajnů.

Investiční program POP 2010 (Program Optimalizace Produktivity 2010) v hodnotě 8,5 miliard Kč se skládá ze dvou etap, v nichž bude dodáno 10 porubových a 12 ražbových technologií. V rámci programu bude dodána i manipulační technika pro přepravu a montáž těžších technologií.

Tento zásadní investiční program nemá v historii OKD obdoby. „Pro své doly chceme koupit ty nejmodernější technologie, které jsou v současné době k dispozici na světovém trhu. Tím se zlepší pracovní podmínky našich zaměstnanců v dole a také očekáváme zvýšení produktivity práce. Navíc budeme moci vytěžit i sloje o nižších mocnostech nebo ve větších hloubkách,” řekl Klaus-Dieter Beck, generální ředitel OKD. „Již jsme začali plánovat třetí etapu programu POP 2010, abychom zcela vyměnili stávající provozované staré technologie”, dodal Klaus-Dieter Beck.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská holdingová společnost New World Resources B. V.