Ředitel OKD Klaus-Dieter Beck dostal prestižní hornické vyznamenání

Praha 20. března 2008 – Generální ředitel a předseda představenstva akciové společnosti OKD Klaus-Dieter Beck dnes převzal z rukou předsedy Českého báňského úřadu Romana Makaria prestižní hornické vyznamenání – Medaili Jiřího Agricolly. Stejné ocenění získal také ředitel Dolu ČSM Josef Kasper. Ocenění udělují Český báňský úřad a ministerstvo průmyslu ČR osobnostem, které se ojedinělým způsobem zasloužily o rozvoj hornictví.

„Je to pro mě velká čest a obrovská pocta. Věřím, že se mi podaří naplnit všechny cíle a že ve spolupráci s kolegy dokončíme přeměnu OKD na moderní a transparentní společnost, která zajistí lidem bezpečnou práci i sociální jistoty a zároveň bude ohleduplná k životnímu prostředí,“ řekl Beck.

Medaili vnímá jako ocenění pro všechny pracovníky OKD. „Myslím, že tvoříme výborný tým. Každý ví, co se od něj očekává a pracuje s maximálním nasazením, ať jde o vrcholového manažera, technika nebo horníka pracujícího hluboko pod zemí,“ dodal Beck.

Světově uznávaný důlní inženýr a manažer Beck nastoupil do vedení OKD v červenci loňského roku. Na severu Moravy nyní zúročuje své bohaté manažerské zkušenosti, které získal na významných postech mezinárodních uhelných společností v Evropě a USA.

Dr. Klaus-Dieter Beck získal doktorát důlního inženýrství na Rýnsko-Westfálské univerzitě v německém Aachenu. V rámci své profesní dráhy působil od roku 1996 do roku 1998 jako generální manažer pro těžbu ve společnosti Ruhrkohle Bergbau AG. Následně se stal viceprezidentem těžební firmy Riverton Coal, Inc., kde působil do roku 1999. Poté se jeho působištěm staly Spojené státy americké. Zde zastával až do svého nástupu  do OKD funkci viceprezidenta pro plánování a engineering v uhelné společnosti Foundation Coal Holdings, Inc, které díky své odbornosti pomohl k výraznému ekonomickému růstu a zasadil se tak o další rozvoj společnosti.

Druhý vyznamenaný zaměstnanec společnosti OKD, ředitel Dolu ČSM Josef Kasper, působí v hornictví od ukončení studií na Vysoké škole báňské v roce 1982. Nastoupil na Důl ČSM, kterému zůstal věrný dodnes. Od roku 1985 pracuje aktivně v záchranářském sboru. Zúčastnil se mnoha náročných záchranářských akcí, za což obdržel v roce 2005 Zlatý záchranářský kříž.

Medaili Jiřího Agricolly udělují ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Český báňský úřad osobnostem, které se ojedinělým způsobem zasloužily o rozvoj hornictví. Medaile nese jméno česko – saského renesančního hornického odborníka a vědce, jež za svého působení v Jáchymově sepsal dílo „Dvanácte knih o hornictví a hutnictví“. Kniha vydaná v roce 1556 v Basileji dodnes představuje základ vědeckých pojednání o hornictví.