Rotopedy svaté Barbory praskaly ve švech!

OSTRAVA, 9. září 2006 - Občanské sdružení svatá Barbora zopakovalo na Dni horníků v Ostravě svou charitativní jízdu na šlapacích strojích. Zatímco loni v Radvancích šlo o jednorázovou akci, sobota v Hornickém muzeu pod Landekem byla prvním ročníkem zbrusu nového Hornického memoriálu.

Princip byl jednoduchý: Za každý kilometr, který našlapal kterýkoliv návštěvník, dostane sdružení dohromady 100,- Kč od sponzorů. Těmi bylo všech pět dolů společnosti OKD. A jak to dopadlo? 36 dobrovolníků ujelo na dvou rotopedech dohromady 376 kilometrů. Jelikož pomyslný okruh kolem dolů čítá zhruba 100 kilometrů, objeli je všechny téměř čtyřikrát a do kasičky svaté Barbory přibylo 37 600,- Kč!

„Je to super, za rok ujedu dvakrát tolik,“ sliboval Michal Dvořák, který v součtu našlapal rekordních 78 kilometrů. Nejdelší vzdáleností bez přestávky bylo 40 kilometrů Jana Pleskota. Celou polovinu jel dokonce s největší zátěží a propotil všechno, co měl na sobě. „Prostě jsem to chtěl dokázat,“ řekl, když se odešel osvěžit pod kohoutek se studenou vodou.

Celý den bylo u rotopedů tolik zájemců, že museli čekat ve frontě. Všichni, i ostatní kolemjdoucí, si pak mohli pochutnat na štrúdlech, které přinesli do soutěže jak návštěvníci, tak i zástupci dolů OKD. Naprostá většina návštěvníků se netajila tím, že se sdružením majícím ve znaku sluníčko sympatizuje a že považovali za normální pomoci dětem, které přišly v podzemí o tatínka.

Občanské sdružení svatá Barbora organizuje celoroční pomoc dětem, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu – především v hornictví. V současné době podporuje 100 dětí (vzdělávání, školné, školní pomůcky, ozdravné pobyty, kroužky, …a mnoho dalšího). OS Svatá Barbora se snaží rozvíjet talent svých svěřenců a v neposlední řadě pořádá kulturně-společenské akce pro širokou veřejnost. OS Svatá Barbora vzniklo v červnu roku 2004.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.