Společnost OKD chystá úspory i kroky k dalšímu zefektivnění provozu

OSTRAVA (16. května 2013) – Společnost OKD chystá výrazné úspory v oblasti provozu, mezd i investičních nákladů. Mezi kroky, jež mají zajistit vyšší efektivitu těžby a lepší odolnost firmy vůči dopadům nepříznivého vývoje na světových trzích uhlí, patří i slučování managementu dolů a další změny v organizační struktuře. Firma tím reaguje na aktuální kritickou ekonomickou situaci v Evropě i v českém průmyslu. Podle vedení společnosti se úspory nedotknou oblasti bezpečnosti práce, podle plánu budou pokračovat také rozvojové projekty Dolu Karviná.

„Musíme se vyrovnat se všemi externími tlaky, počínaje sílícími dovozy amerického energetického uhlí do Evropy, které výrazně snížily jeho cenu na trzích, přes pokles evropské ekonomiky s dopadem na ceny koksovatelného uhlí, až po nesystémová politická opatření, aktivitu některých ekologických iniciativ a další vlivy. Mnohé z nich budou dlouhodobé, a my proto musíme dlouhodobě změnit také strukturu a systém našeho podnikání. Bude to bolestivá, ale zároveň jediná cesta k zachování stability firmy i navazujících průmyslových odvětví v našem regionu,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

První část přijatých opatření se týká okamžitých úspor. V plánu je například desetiprocentní snížení mzdových nákladů, omezení nákladů na kontraktory* až o 125 milionů korun, nebo úspory materiálních a administrativních nákladů s přínosem více než 100 milionů korun do konce roku. Počítá se také s přechodným omezením výdajů na investice, optimalizací pohledávek a závazků i prodejem energetického uhlí ze současných zásob za téměř 400 milionů korun.

Dlouhodobější část opatření souvisí s optimalizací výroby. Jde zejména o posouzení efektivity těžby v jednotlivých částech revíru. Zároveň se připravuje centralizace řízení dolů a snížení počtu administrativních zaměstnanců. „Jednotlivá opatření teď musíme podrobněji rozpracovat a diskutovat o nich s našimi zaměstnanci,“ dodal Fabián.

*kontraktoři – zaměstnanci externích firem, kteří se v OKD podílejí na výrobních činnostech, zejména na těžbě uhlí.

Vladislav Sobol

mluvčí, OKD, a.s.