Společnost OKD se dohodla s městem Karviná na pokračování spolupráce

OSTRAVA (16. června 2008) – Spolupráce společnosti OKD a města Karviná se rozvíjí k oboustranné spokojenosti. Generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck a primátor Karviné Tomáš Hanzel podepsali smlouvu o ochraně nemovitostí a zájmů města Karviná, která umožní pokračování těžby a zároveň zajistí minimalizaci dopadů důlní činnosti na město a jeho obyvatele.

Těžaři mimo jiné slíbili, že převedou do majetku města například kulturní dům Družba. Tato budova se nachází v centru města a dosud náležela společnosti OKD, nyní proběhne její výměna za pozemky, jež jsou v současné době ve vlastnictví města a jsou zasaženy důlní činností. Město Karviná směnu vítá, má v plánu vrátit dnes chátrajícímu kulturnímu domu jeho dřívější oblíbenost a věhlas. ,,Kulturní dům potřebuje rekonstrukci a my bychom rádi zase ve městě měli vlastní stánek pro opravdu velké kulturní akce, pro plesy a podobně,“ uvítal uzavření dohody primátor Tomáš Hanzel

Firma se také bude jako partner také podílet na projektu, jehož cílem je vybudování golfového areálu v lokalitě Lipiny. ,,Plány jsou to skvělé, předpokládám, že hrát se bude už na jaře 2010,“ komentoval primátor Hanzel s tím, že bylo nyní dohodou stvrzeno jen to, co už OKD slíbilo a představila na podzim loňského roku.

OKD bude také dle dohody dbát na rekultivace dalších oblastí Karviné ovlivněných těžbou.

„Jsme rádi, že se z nás stávají dobří partneři, kteří si dokáží vyjít vstříc. Ze zahraničních zkušeností víme, že těžba uhlí nemusí pro lidi znamenat nepříjemnosti. Díky moderním technologiím bude důlních škod stále méně, naopak blízkost stabilní firmy je pro město zárukou rozvoje a jeho obyvatelům přináší sociální jistoty,“ řekl ředitel OKD Klaus-Dieter Beck. ,,Město Karviná si je vědomo toho, že hornictví je a bude stále jednou z nejstabilnějších pracovních příležitostí na Karvinsku, na straně druhé je tady samospráva také proto, aby dbala na minimální dopad těžby na život lidí. Jsme rádi, že se k tomu těžaři staví velmi vstřícně a že nám už vlastně začínají také vracet to, co regionu dolování dříve vzalo,“ doplnil primátor.