Společnost OKD v lednu meziročně zvýšila těžbu o 15,5 procenta

OSTRAVA 11. února - Společnost OKD hlásí dobrý start do roku 2008. V lednu se vytěžilo ve všech pěti dolech 1,236 milionu tun uhlí, o 15,5 procenta více než před rokem. „Původní plán byl přitom střízlivější, počítal s produkcí kolem 1,1 milionu tun. Za úspěchem je třeba vidět příznivé geologické podmínky a především velké nasazení všech horníků i dalších lidí na povrchu,“ řekl provozní ředitel OKD Leo Bayer.

Tři doly dokonce zaznamenaly rekordní výsledky, například na Dole ČSM vytěžili 285.000 tun, což je nejvyšší těžba v historii dolu. Na Dole Darkov překročili vytěžením 420.000 tun uhlí plán těžby téměř o pětinu. „Na závodě 3 navíc dosáhli výkonem přes 327 tisíc tun nejvyšší měsíční těžby v historii,“ upřesnil provozní ředitel.

Společnost OKD letos zahájí rozsáhlou modernizaci důlních zařízení, která zlepší efektivitu práce a zároveň zvýší bezpečnost horníků. Investice v rámci projektu POP 2010 (Program Optimalizace Produktivity) přesáhnou 8 miliard korun.

Na konci roku 2007 firma zaměstnávala 15.220 lidí, jejich průměrná měsíční mzda se loni těsně přiblížila hranici 29.000 korun. Majitelem akciové společnosti OKD je nizozemská holdingová společnost New World Resources B. V.