Společnost OKD vstoupila do Svazu průmyslu a dopravy ČR

OSTRAVA (4. května 2008) – Společnost OKD se stala na konci dubna plnohodnotným členem Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Severomoravským těžařům to například umožní podílet se na připomínkování schvalovaných zákonů nebo na jednání tripartity. „Prostřednictvím svazu se také zapojíme do příprav předsednictví České republiky v Radě Evropské unie,“ řekla ředitelka útvaru pro PR a komunikaci OKD Petra Mašínová.

Společnost OKD chce díky svému zapojení do svazu více ovlivňovat tvorbu národní i evropské legislativy. „Naše poznatky z praxe nyní budou více slyšet. Budeme aktivní především při tvorbě a projednávání zákonů a strategických materiálů týkajících se zaměstnanosti, podnikání i energetické politiky,“ upřesnila Mašínová.

Mezi hlavní činnosti Svazu průmyslu a dopravy patří komunikace s vládou, parlamentem, odborovými organizacemi i mezinárodními institucemi a také sledování nejnovějších trendů v českém i světovém hospodářství. „Společnost OKD jako jeden z největších soukromých zaměstnavatelů v Česku má jistě ostatním firmám co nabídnout. Pro ostatní členy svazu budou zajímavé například zkušenosti s využíváním zahraničních dělníků, kteří pro OKD pracují prostřednictvím dodavatelských firem. Svaz může na oplátku nabídnout mimo jiné nejnovější informace o připravované legislativě nebo prezentaci v zahraničí,“ vysvětlil oboustranný přínos členství prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je dobrovolná organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v České republice z oblasti průmyslu a dopravy. Je nestátní organizací nezávislou na vládě, politických stranách a odborech. Aktuálně má téměř 1600 členů, kteří reprezentují firmy s přibližně 600.000 zaměstnanci.

Společnost OKD zaměstnává přes 15.000 lidí a dalších téměř 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Pro OKD zároveň zajišťuje těžbu uhlí kolem 3500 lidí z takzvaných dodavatelských firem. Černé uhlí těží společnost v Dole Karviná se závody Lazy a ČSA na rozhraní Karviné a Orlové, dále v dolech ČSM a Darkov na Karvinsku a v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 Kč.

Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources B. V.

Zajímavosti