Úspěšná akce „rotoped“ se vrací!

OSTRAVA, 7. září 2006 - Občanské sdružení svatá Barbora chystá další pokus o zdolání stovek kilometrů na rotopedu, který tentokrát plánuje na Den horníků – na sobotu 6.září 2006 v Hornickém muzeu pod Landekem.

Kdo se přijde podívat, může na dvou připravených rotopedech najet libovolný počet kilometrů. Zúčastní se tak unikátní pomyslné cesty od jednoho dolu ke druhému. Za každý kilometr pak dostane Občanské sdružení svatá Barbora 100,- Kč, samotný jezdec lákavou odměnu a ještě může ochutnat různé druhy štrúdlu.

O povinnost zaplatit výslednou „našlapanou“ částku se nakonec spravedlivě rozdělí všech pět dolů OKD a kolik to v skutečnosti bude, to záleží na návštěvnících a hostech Dne horníků. Nestává se často, aby někdo proměnil jízdu na stojícím kole za pomoc dětem, které se musejí učit žít bez tatínka.

Rotopedy na Dni horníků odstartují 1.ročník Hornického memoriálu a úvodní rekord se budou návštěvníci snažit překonat zase v příštím roce. Zkušenosti rozhodně existují.  Loni se šlapalo poprvé, a to v Ostravě-Radvanicích na setkání hornických měst. Návštěvníci umlčeli všechny skeptiky, protože pomyslně dorazili z Ostravy až daleko za Příbram.

Občanské sdružení svatá Barbora organizuje celoroční pomoc dětem, kterým zemřel jeden z rodičů na následky pracovního úrazu – především v hornictví. V současné době podporuje 100 dětí (vzdělávání, školné, školní pomůcky, ozdravné pobyty, kroužky, …a mnoho dalšího). OS Svatá Barbora se snaží rozvíjet talent svých svěřenců a v neposlední řadě pořádá kulturně-společenské akce pro širokou veřejnost. OS Svatá Barbora vzniklo v červnu roku 2004.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.