Zaměstnanci Dukly přecházejí na nová pracoviště

OSTRAVA, 14. července 2006 – Na začátku července přešly dva razičské kolektivy ze závodu Dukla na Důl Lazy. Jednalo se o 100 důlních dělníků a 5 technických pracovníků. Obdobný počet horníků byl přeřazen již v dubnu na Důl Paskov. Kromě těchto kolektivů postupně nacházejí uplatnění jinde i jednotlivci. Další ucelené kolektivy budou přeřazovány ze závodu Dukla na jiná důlní pracoviště OKD v září a říjnu letošního roku a na počátku roku 2007. Na závodě Dukla budou ještě dotěženy zásoby, které jsou pro těžbu již připravené.

K rozhodnutí o útlumu závodu Dukla vedla vedení OKD skutečnost, že těžba je zde již dlouhodobě neefektivní. Nedílnou součástí technického projektu likvidace závodu Dukla je Sociální program útlumu, který společnost OKD připravila ve spolupráci s odborovými orgány. Podle slov ředitele OKD pro lidské zdroje Lubomíra Langra je hlavním cílem, aby byla v maximální možné míře zajištěna pro pracovníky závodu Dukla nabídka zaměstnání v rámci společnosti OKD. „Proto jsou v současné době zaměstnanci převáděni na jiné činné doly, rovněž pro ně hledáme nabídku zaměstnání v rámci ostatních společností skupiny OKD.“ Odstupné je podle Langra až posledním řešením a dostanou ho pouze ti uvolnění zaměstnanci, pro něž se nenajde jiná možnost uplatnění. Podle délky zaměstnání u OKD se může pohybovat od pětinásobku až do dvanáctinásobku průměrné mzdy.

Z historie: Důl Dukla byl založen v roce 1905, původně nesl jméno po císaři – Kaiser Franz Joseph Schacht. V roce 1918 byl přejmenován na Jáma Suchá a od roku 1949 nese název Důl Dukla. Za 100 let existence v něm bylovytěženo 100 336 833 tun uhlí. V současné době na tomto závodě pracuje 1597 zaměstnanců.

PhDr. Věra Breiová
tisková mluvčí OKD, a.s.