Dukat Janosika: słowacki folklor, mistrzostwa w ubijaniu masła, szkoła gry na instrumentach pasterskich oraz warsztaty pracy chronionej

ROŻNOW POD RADGOSZCZM (1 sierpnia 2012 r.) – Wołoskie muzeum w przyrodzie w Rożnowie pod Radgoszczem szykuje na ten weekend kolejną imprezę – od ptku do niedzieli gościć będzie międzynarodowy festiwal folkloru słowackiego w Republice Czeskiej „Dukat Janosika”. Oprócz koncertów 24 zespołów folklorystycznych festiwal zaoferuje także kilka nowości, na przykład sprzedaż produktów osób niepełnosprawnych z warsztatów pracy chronionej, które zaprezentują się na imprezie dzięki partnerowi generalnemu festiwalu, spółce węglowej OKD.

Goście festiwalu mogą w Rożnowie pomóc dobrej sprawie na przykład kupując ceramikę lub produkty tekstylne z Caritasu Opawa, bądź wyroby warsztatu miodu Szczęśliwy Dom. OKD i jej fundacja poświęcają się tematowi integracji pracowniczej osób niepełnosprawnych już od kilku lat. „Na przykład w tym roku przekazaliśmy na rozwój warsztatów pracy chronionej ponad sześć milionów koron. Jednocześnie wiemy, że jeszcze ważniejsza od pieniędzy jest możliwość załapania się na rynku, dlatego zapewniamy warsztatom pracy chronionej udział w imprezach, na których mogą sprzedawać swe produkty i pozyskiwać nowe kontakty- powiedział dyrektor Fundacji OKD Jiří Suchánek.

Organizatorzy obiecują zabawę dosłownie dla wszystkich pokoleń. „Kto nasyci się folkloru, może nauczyć się w szkole gry na instrumentach pasterskich grać na trombicie lub fujarce, dla utalentowanych dzieci przygotowaliśmy konkurs śpiewacki. Dużym magnesem będą na pewno także Mistrzostwa Królestwa Wołoskiego w Ubijaniu Masła- dodał dyrektor festiwalu Vlastimil Fabišík.

Szczegółowy program zainteresowani znajdą na www.janosikovdukat.cz.

Vladislav Sobol

rzecznik OKD i Fundacji OKD