Dzięki poparciu OKD karwińska piłka ręczna posiada mistrzów ekstraklasy i najlepszy system pracy z młodzieżą

Ostrawa (6 maja 2010 r.) – Karwińska piłka ręczna, która może pochwalić się kolejnym tytułem w ekstraklasie mężczyzn, zajmuje miejsce na piedestale przede wszystkim dzięki przemyślanemu systemowi pracy z młodym pokoleniem. Drużyny uczniów, trampkarzy i juniorów HCB OKD Karwina należą do absolutnej czołówki w rozgrywkach krajowych i stanowią naturalną bazę talentów dla mistrzowskiego zespołu. Sukcesy w trosce o karwińskie talenty to także efekt systematycznego poparcia ze strony sponsora generalnego, spółki węglowej OKD.

„Dla nas to przede wszystkim radość, kiedy widzimy, jak chłopcy wyrastają pod naszymi rękami z małych urwiszów na wspaniałych szczypiornistów. Wielu z nich nie osiągnie poziomu ekstraklasy, jednak dzięki sportowym nawykom znajdzie najlepszą drogę życia – i to jest dla nas najważniesjsze“ – powiedział menedżer klubu Miroslav Pelech.

W dziesięciu drużynach młodzieżowych HCB OKD Karwina gra w piłkę ręczną około 200 dzieci. Inne dzięki popularności piłki ręcznej w mieście uczestniczą w rozgrywkach szkolnych i mniejszych turniejach. W 2009 roku drużyny HCB OKD Karwina zdobyły tytuły mistrzów Republiki Czeskiej we wszystkich kategoriach młodzieżowych – za wyjątkiem starszych uczniów. W okresie ostatnich 20 lat klub zdobył około 50 tytułów młodzieżowych mistrzów RC.

Historię karwińskiego szczypiorniaka zaczęto pisać w 1952 roku – i podobnie jak obecne sukcesy, była ona pisana pod dyktando górników. Szkoła zawodowa ówczesnej Kopalni 1 Maja w Karwinie była pełna młodych chłopców, którzy po lekcjach nie mieli niczego do roboty. Wychowawca Břetislav Kaplan, wspaniały szczypiornista z „Sokola“ Telnica, fascynował uczniów swymi sztuczkami z piłką. Wkrótce powstało szkolne kółko szczypiorniaka i właśnie z niego wyrosła pierwsza drużyna trampkarzy.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.

Telefon          596 262 293                         Komórka:        725 595 417
E-mail:            vladislav.sobol@okd.cz       Internet:           www.okd.cz