Golf Resort Lipiny otwiera dla chłopców i dziewcząt z regionu karwińskiego Dziecięcą Szkołę Golfa

KARWINA (6 września 2012 r.) – Gra w golfa, którą część społeczeństwa stale jeszcze uważa za zabawę dla „górnych dziesięciu tysięcy”, staje się w Lipinach ulubionym i stale bardziej wyszukiwanym sportem i rozrywką dosłownie dla wszystkich. Aktualnym potwierdzeniem tego faktu jest Dziecięca Szkoła Golfa, która otwiera swe podwoje w poniedziałek 10 września w Golf Resorcie Lipiny w Karwinie. „Będziemy zajmowali się dziećmi, które mają już z golfem jakieś doświadczenia, ale także zupełnymi nowicjuszami. Warunki finansowe są nadzwyczaj przyjazne“ – powiedział menedżer pola golfowego Libor Buchta.

Głównym celem Dziecięcej Szkoły Golfa jest wyżycie sportowe dzieci z akcentem na pozyskanie dobrych podstaw gry w golfa, ciekawe spędzenie wolnego czasu i pozytywne myślenie, bez względu na to, czy dzieci będą grały tylko dla zabawy, czy też później na profesjonalnych turniejach. Do kursów mogą się zgłaszać dzieci w wieku od 6 do 18 lat, treningi będą się odbywały dwa razy w tygodniu. „Z najbardziej utalentowanymi graczami będziemy pracowali dalej i wciągniemy ich do drużyny, reprezentującej Golf Club Lipiny w rozgrywkach klubowych i turniejach sportowych“ dodał Buchta.

Opłata wpisowa do Dziecięcej Szkoły Golfa, obejmująca obok treningów także wypożyczenie kijów i piłeczek, trzy specjalne wejścia na Pole Publiczne oraz turniej na zakończenie sezonu, wynosi symbolicznych 990 koron. Kolejnych 990 bądź 590 koron dzieci mogą dopłacić zgodnie z zaszeregowaniem do grupy wyczynowej za trenera lub instruktora. „Zainteresowanym wytłumaczymy wszystko na spotkaniu informacyjnym dla rodziców i dzieci, które odbędzie się w niedzielę 9 września od godz. 17 hodin w sali klubowej resortu“ – sprecyzował Buchta.

Golf Resort Lipiny powstał na terenie zdegradowanym dawniej działalnością górniczą między kopalniami „Karwina” i „Darków”, gdzie jeszcze niedawno można było obserwować skutki eksploatacji. Cały obszar został poddany gruntownej rekultywacji i następnemu kształtowaniu terenu pod pole golfowe, które zaprojektowała bratysławska spółka ORAG Slovakia, mająca w swych referencjach na przykład projekt światowej sławy pola w Czeladnej. Resort oferuje oprócz najwyższej klasy Pola Mistrzowskiego także otwarte w sierpniu Pole Publiczne, na którym mogą stawiać swe pierwsze golfowe kroki absolutni nowicjusze.

Więcej informacji pod http://www.golflipiny.cz/.

Vladislav Sobol,

rzecznik OKD, S.A.