Golf Resort Lipiny otwiera pole publiczne, zagrać mogą początkujący

Karwina (2 sierpnia 2012 r.) – Spółka węglowa OKD realizuje swoją obietnicę i po Polu Mistrzowskim, przeznaczonym dla doświadczonych graczy w golfa, otwiera w piątek 3 sierpnia także Pole Publiczne, gdzie mogą stawiać swe pierwsze golfowe kroki absolutni nowicjusze. Cena jednej gry wynosi 100 koron w dni robocze oraz 150 koron w czasie weekendu.

Dziewięciodołkowe pole posiada bardzo przyzwoite parametry, na łącznej długości 1555 metrów znajduje się sześć dołków mających par 3 i cztery mające par 4. „Na pole mogą wejść także ludzie z minimalnymi golfowymi doświadczeniami. Wystarczy dać się przeszkolić przez trenera, zapoznać się z regułami i etykietą golfa i poćwiczyć uderzenia na driving range“ - wytłumaczył szef pola Libor Buchta.

Naturalne pole golfowe powstało na terenie zdegradowanym dawniej działalnością górniczą pomiędzy kopalniami „Karwina” i „Darków”, gdzie jeszcze niedawno widoczne były następstwa prowadzenia eksploatacji. Cały obszar został poddany gruntownej rekultywacji i następnie kształtowaniu terenu pod pole golfowe, które zaprojektowała bratysławska spółka ORAG Slovakia, mająca w swych referencjach na przykład projektowanie światowej sławy pola w Czeladnej.

Oczekuje się, że z Pola Publicznego będą korzystali także zaawansowani golfiści, którym posłuży do szlifowania krótkiej gry. Ci korzystają już od ponad trzech miesięcy z gry na Polu Mistrzowskim, będącym ze swymi 3567 metrami jednym z najdłuższych w Europie.

„Pole golfowe to jeden z wariantów wykorzystania terenów zdegradowanych działalnością górniczą. Zakładamy, że również w przyszłości niektóre szkody górnicze po rewitalizacji zamienią się w kolejne strefy sportowe i wypoczynkowe. Miejsca dawniej nie wykorzystywane, dzięki projektom rekultywacyjnym OKD zaczynają sukcesywnie służyć ludziom“ - powiedział dyrektor OKD ds. rozwoju zagłębia Radim Tabášek.

Prace rekultywacyjne rozpoczęto w Lipinach w 1998 roku, o wykorzystaniu tego obszaru toczono wiele dyskusji. Zgodnie z pierwotnymi założeniami miały być wynikiem rekultywacji grunty rolne, później mówiono o zalesieniu, a w końcu w radzie miejskiej zwyciężyło rozwiązanie z pofałdowaną modelacją powierzchni z przeznaczeniem na golf lub motocross. Ostateczna decyzja w sprawie budowy pola golfowego zapadła w 2007 roku. Lipiny są wzorcowym przykładem współpracy spółki węglowej z górniczym miastem – samo pole golfowe, w unikalnym środowisku w zasięgu wzroku od wież szybowych, wybudowała spółka OKD. Miasto Karwina ze swej struny planuje budowę na przyległych obszarach nowych ścieżek dla miłośników łyżworolek i rowerów, które połączą Lipiny z obszarem Darkowskiego Morza. Na południowy zachód od miasta powstaną w ten sposób rozległe tereny służące do wypoczynku, sportu i rekreacji.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, a.s.

• wykorzystuje głównie w przemyśle stalowniczym i chemicznym

Golf Resort LipinyOpłaty za grę

Pole Mistrzowskie

po-pią so, nie, święta
9 dołków 350,- Kč 500,- Kč
18 dołków (2 x Pole Mistrzowskie) 700,- Kč 1000,- Kč

Zniżki

Dzieci do 15 lat wieku 50 %
Uczniowie szkół średnich, studenci, kobiety powyżej 55 lat, mężczyźni powyżej 60 lat 20 %

Wejście na Pole Mistrzowskie tylko dla golfistów z minimalnym handicapem 54.

Pole Publiczne

po-pią so, nie, święta
9 dołków 100,- Kč 150,- Kč

Pola do ćwiczeń (Driving range)