Golf Resort Lipiny zwyciężył w krajowej ankiecie Obiekt Golfowy 2012 Roku

Ostrawa (21 grudnia 2012 r.) – Niespodziewane wyróżnienie uzyskał pod koniec roku Golf Resort Lipiny, wybudowany przez spółkę OKD na zrekultywowanych gruntach między dwoma kopalniami. W ogólnokrajowej ankiecie Obiekt Golfowy 2012 Roku obiekt zdobył w głosowaniu golfistów pierwsze miejsce. W ankiecie wzięło udział 3563 doświadczonych graczy w golfa. „Zwycięstwo w kategorii, w której głosowali sami golfiści, naprawdę nas cieszy. To nadzwyczajna ocena wszystkich ludzi, którzy resort zaprojektowali i wybudowali, jak też tych, którzy w tym roku troszczyli się o jego funkcjonowanie. Jednocześnie to dla nas wszystkich duża zachęta do następnego roku“ – powiedział prezydent klubu Michal Kuča.

Wyróżnienie jest niespodzianką przede wszystkim dlatego, że obiekt golfowy w Lipinach został otwarty dopiero wiosną bieżącego roku. Powstał na zrekultywowanych gruntach zdegradowanych dawniej eksploatacją węgla, na których jeszcze niedawno były widoczne skutki działalności górniczej. Obiekt składa się z dwu dziewięciodołkowych pól; pole mistrzowskie upodobali sobie zawodowi gracze, pole publiczne amatorzy. „Dzięki przyjaznym warunkom i cenom na polu publicznym może spróbować tego sportu naprawdę każdy. Zainteresowanie ludzi z regionu karwińskiego, którzy jeszcze przed niedawnem nigdy nie grali w golfa, przekroczyło nasze oczekiwania“ – dodał Kuča.

„Pole golfowe to jeden z wariantów wykorzystania terenów zdegradowanych eksploatacją górniczą. Liczymy na to, że również w przyszłości niektóre naruszone obszary zmienią się po rewitalizacji w kolejne strefy sportowe i wypoczynkowe. Dawniej nie użytkowane tereny dzięki projektom rekultywacyjnym OKD zaczynają stopniowo służyć ludziom“ – powiedział dyrektor ds. rozwoju zagłębia OKD Radim Tabášek.

Prace rekultywacyjne rozpoczęto w Lipinach w 1998 roku. O sposobie zagospodarowania tego obszaru toczono wiele dyskusji. Według pierwotnych założeń wynikiem rekultywacji miały być grunty orne, później mówiono o zalesieniu, a w końcu zwyciężyło w karwińskim magistracie rozwiązanie z nieregularną modelacją powierzchni z przeznaczeniem na golf lub motocross. Ostateczna decyzja o budowie obiektu golfowego zapadła w 2007 roku. Lipiny są wystawowym przykładem współpracy spółki węglowej z górniczym miastem. Samo pole golfowe, w unikalnym środowisku w zasięgu wzroku od wież szybowych, wybudowała spółka OKD. Miasto Karwina ze swej strony planuje natomiast budowę na przylegających częściach nowych ścieżek dla łyżworolkarzy i kolarzy, które połączą Lipiny z rejonem Darkowskiego Morza. Na południowy zachód od miasta powstanie w ten sposób rozległa strefa przeznaczona do wypoczynku i aktywnego spędzania wolnego czasu.

Na nowym polu golfowym zrealizowano już kilka nietradycyjnych projektów, na przykład Akademię Golfa Fundacji OKD, w której swój talent do gry w golfa zmierzyło 105 uczniów karwińskich szkół podstawowych.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.

Telefon:           596 262 293                             Komórka:         725 595 417
E-mail:             vladislav.sobol@okd.cz            Internet:           www.okd.cz