Górnicy ponieśli śmierć w ruchu górniczym Darków Zakładu Górniczego Nr 1

KARWINA (7 sierpnia 2015) - W podziemiach ruchu górniczego Darków Zakładu Górniczego Nr 1 w czwartek pół godziny przed północą podczas drążenia wyrobiska miało prawdopodobnie miejsce wypadnięcie skały, w wyniku którego doszło do uwolnienia metanu oraz wybuchu mieszanin metanu. W konsekwencji zapłonu gazu kopalnianego (metanu) śmierć ponieśli trzej pracownicy, dwaj zostali ranni.

Niezwłocznie wezwano zespół ratownictwa technicznego i medycznego Głównej Stacji Ratownictwa Górniczego oraz rozpoczęto intensywne działania mające na celu uratowanie poszkodowanych. Lekarz zespołu ratownictwa medycznego stwierdził u trzech pracowników zgon.

„Pragnę w imieniu swoim oraz wszystkich pracowników kopalni złożyć głębokie wyrazy współczucia rodzinom i bliskim zmarłych kolegów,“ powiedział dyrektor Zakładu Kopalni ČSM Boleslav Kowalczyk.

Przyczyny tego wypadku w chwili obecnej ustala komisja fachowców złożona z przedstawicieli Okręgowego Urzędu Górniczego w Ostrawie, kierownictwa Zakładu Górniczego Nr 1, spółki OKD oraz związków zawodowych we współpracy z Policją RC.

Marek Síbrt
rzecznik prasowy, OKD, S.A.

komórka: 725 500 509
E-mail: marek.sibrt@okd.cz