Innowacje przyniosły ponad 92 milionów koron oszczędności. Spółka OKD motywuje pracowników do inicjatywy i zgłaszania pomysłów racjonalizatorskich

Karwina (18 lutego 2014) – Prawie że tysiąc wniosków racjonalizatorskich zgłosili w roku 2014 pracownicy OKD oraz specjalne do tego celu powołane zespoły optymalizujące. Z tej liczby 684 oceniono jako sensowne, 388 z nich już wprowadzono w życie, reszta przygotowywana jest do realizacji. Razem z pomysłami, których wdrażanie kontynuowano od roku 2013, te ulepszenia przyniosły OKD czysty zysk finansowy w wysokości 92 milionów koron. Firma motywuje pracowników, aby myśleli o nowych rozwiązaniach mających ułatwić pracę, wprowadzić techniczne usprawnienia, ale przede wszystkim doprowadzić do dalszego podniesienia bezpieczeństwa pracy i poziomu środowiska pracy w OKD. Dlatego w ramach premii i nagród za zgłoszone wnioski racjonalizatorskie spółka wypłaciła im ponad 6,5 milionów koron, następnych 700 tysięcy przeznaczyła na wykupienie voucherów uprawniających do zakupu wycieczek lub sprzętu elektronicznego dla wylosowanych racjonalizatorów.

„Jesteśmy świadomi faktu, że motywacja pracowników jest kluczowa dla zwiększania efektywności, oszczędzania energii, a przede wszystkim dla dalszego podnoszenia poziomu bezpieczeństwa pracy i eliminowania możliwych zagrożeń. Dlatego w OKD realizujemy już od pięciu lat program Continuous Improvement. Przez wdrażanie w życie pomysłów własnych pracowników firma zaoszczędza w skali roku dziesiątki milionów koron, pozyskuje zaufanie pracowników, zwiększa ich zaangażowanie w działalność na swym odcinku pracy i pokazuje, że wszyscy zyskują na tym, gdy myślą o swojej pracy szukając ścieżek, jak uczynić ją bezpieczniejszą, bardziej efektywną i mniej uciążliwą fizycznie,“ mówi dyrektor produkcyjny OKD Pavel Hadrava.

Firma wprowadziła specjalny system nagradzania aktywnych pracowników, którzy włączyli się do programu Continuous Improvement. Wysokość nagrody obliczana jest z wartości osiąganych oszczędności, które firma uzyskała dzięki zgłoszonemu wnioskowi. Każdy pracownik, który zgłosił sensowny pomysł, otrzyma automatycznie nagrodę w wysokości 1.000 CZK. Na przykład, gdy dzięki wnioskowi pracownika firma zaoszczędzi 1 milion koron, autor usprawnienia otrzyma nagrodę w wysokości co najmniej 10.000 CZK. Nagradzane są również rozwiązania, które co prawda nie skutkują oszczędnościami finansowymi, jednak ich realizacja doprowadziła na przykład do ulepszeń w dziedzinie bezpieczeństwa pracy.
Odnoszący sukcesy racjonalizatorzy mają dalszą szansę na dodatkowe wynagrodzenie za zgłoszone przez siebie wnioski, gdy w ramach poszczególnych zakładów co roku nagradzane są pomysły przynoszące największe korzyści w dziedzinie BHP i ulepszania środowiska pracy, przynoszące korzyści ekonomiczne i nowe rozwiązania techniczne. Poszczególne zakłady oceniają najbardziej nowatorskie pomysły w danym okresie nawet w trakcie trwającego roku (na przykład co kwartał).

Marek Síbrt, rzecznik prasowy OKD, a.s.

Telefon: 596 262 086 Komórka: 725 500 509
E-mail: marek.sibrt@okd.cz Web: www.okd.cz