Inwestycje zmieniły OKD, spółka węglowa ma teraz co najmniej dwudziestoletnią perspektywę

OSTRAWA (29 czerwca 2010 r.) – Szeroko zakrojone inwestycje spółki węglowej OKD w ostatnich dwu latach gruntownie zmieniły środowisko pracy pod ziemią i prognozy firmy na przyszłość. Spółka zainwestowała prawie miliard koron w nowe technologie eksploatacyjne oraz pół miliarda w sprzęt ochronny i pomoce techniczne dla górników. Podczas kiedy jeszcze przed niedawnem mówiono o sukcesywnym wygaszaniu wydobycia, dziś firma ma dzięki najnowocześniejszemu sprzętowi dostęp do nowych złóż węgla i co najmniej dwudziestoletnią perspektywę. „Nowa technika oznacza bardziej efektywną eksploatację. Również z tego powodu zamknęlimy ubiegły rok na plusie, chociaż na popyt na węgiel, a przede wszystkim na jego ceny w istotny sposób wpłynął światowy kryzys gospodarczy“ – powiedział dyrektor generalny i prezes zarządu OKD Klaus-Dieter Beck.

Perspektywa

Na początku 2010 roku kadra menedżerska spółki węglowej ogłosiła nowy program Perspektywa 2015. Jego podstawą jest troska o pracownika, podnoczenie wydajności pracy, konsekwentne wykorzystanie zasobów węgla, nacisk na bezpieczeństwo pracy i przewidywalność zachowań firmy w stosunku do klienta i innych partnerów. OKD pragnie w ten sposób w przyszłości w pełni wykorzystać nadzwyczajne inwestycje z lat 2008 - 2009. O szczegółach spółka będzie regularnie informowała w ramach komunikatów prasowych oraz podczas spotkań z dziennikarzami.

Główne wydarzenia 2009 roku

Program Optymalizacji Produkcji 2010 (POP 2010)

Za prawie dziewięć milirdów nabyliśmy dla naszych kopalń nowy sprzęt eksploatacyjny – kompleksy ścianowe i chodnikowe z kombajnami, wozy wiertnicze z ładowarkami, to wszystko od renomowanych firm światowych. Aktualne wyniki pokazują, że był to krok we właściwym kierunku.

WYDOBYCIE W 2009 ROKU

Średnia wydajność ścianowa (t)

Średnia wydajność na roboczodniówkę (t)

Zwykłe ściany

POP 2010

Zwykłe ściany

POP 2010

Kopalnia „Karwina“

1990

Kopalnia „Darków“

Kopalnia „ČSM“

Safety 2010

W bezpieczeństwo pracy zainwestowaliśmy w okresie dwu lat ponad pół miliarda koron, co przedstawia dosłownie rewolucyjną inwestycję w tej dziedzinie nie tylko na terenie ostrawsko-karwińskiego zagłębia węglowego, ale również w ramach całej Republiki Czeskiej. Dzięki temu udaje nam się obniżać liczbę wypadków przy pracy – w ubiegłym roku obniżyliśmy międzyrocznie wskaźnik częstości wypadków, obrazujący stan bezpieczeństwa z największą dokładnością, z 13,1 wypadku na milion przepracowanych godzin do 12 wypadków, to znaczy mniej więcej o 10 procent, co stanowi rewelacyjny wynik. W naszych wysiłkach pragniemy wytrwać – w terminie do 5 lat pragniemy obniżyć częstość wypadków o więcej niż 50 procent, do 5 wypadków na milion przepracowanych godzin.

Nowy sprzęt ochronny i akcesoria dla górników

• hełmy ochronne z szybką ochronną oczu
  • lampy nahełmne (dużo mniejsze i lżejsze)
  • ubranie (koszulki bawełniane, koszule, ubranie robocze, wszystko z pasami odblaskowymi)
  • aparaty ucieczkowe
  • obuwie (mocne i wysokiej klasy buty ze stalowym podnoskiem)
  • cyfrowe aparaty indykacyjne i detekcyjne do wyszukiwania i pomiarów gazów kopalnianych

Te pomoce mają już lub do końca roku będą mieli wszyscy pracownicy dołowi. Chodzi o najlepszy sprzęt, który jest momentalnie do dyspozycji na rynkach światowych.

Centralny Ośrodek Edukacyjny

Ważnym krokiem było urządzenie Centralnego Ośrodka Edukacyjnego, które otwarliśmy na początku 2009 roku na terenie Kopalni „Darków“. Jest to duża różnica w porównaniu z przeszłością, kiedy to lektorzy mieli do dyspozycji wideo, tablicę i kredę. W nowym ośrodku mogą korzystać z najnowocześniejszej techniki dydaktycznej, od komputerów po tablice multimedialne, co w istotny sposób poprawiło warunki kształcenia własnych zatrudnionych oraz pracowników firm zewnętrznych.

Reanimacja szkolnictwa zawodowego

Perspektywę OKD potwierdza także zainteresowanie firmy kształceniem przyszłych pracowników. W 2009 roku uczestniczyliśmy w otwarciu nowych kierunków nauczania w Średniej Szkole Techniki i Usług w Karwinie. We wrześniu zasiadły w ławkach pierwsze dziesiątki chłopców, z których szkoła przy współpracy z fachowcami z OKD będzie wychowywała dla firmy ślusarzy i elektryków dołowych. Górnicze szkolnictwo zawodowe wróciło do regionu po prawie dwudziestu latach.

Społeczna odpowiedzialność firmy

Firma OKD stara się prowadzić działaloność gospodarczą nie tylko efektywnie, ale także odpowiedzialnie. Świadczy o tym na przykład szeroko zakrojone inicjatywy rekultywacyjne, o których regularnie informujemy w komunikatach prasowych, ale także inicjatywy sponsorskie i wspieranie firmowej fundacji, której w 2009 roku spółka OKD ofiarowała ponad 129 mln koron (jeden procent z zysku brutto za 2008 r.).

Podstawowe dane o spółce OKD

Węgiel

Podstawowym przedmiotem działalności OKD jest eksploatacja węgla kamiennego, który dzieli się na dwa podstawowe gatunki:

a) węgiel energetyczny (używany do spalania w elektrowniach) – w 2009 r. ok. 45 %

b) węgiel koksowy (z niego produkuje się koks, stosowany w wielkich piecach przy produkcji żelaza) – w 2009 r. ok. 55 %

Większościowym właścicielem NWR jest spółka BXR Mining B. V. (trzyma 63,66 % akcji). Pozostałe akcje posiadają drobni udziałowcy – akcje spółki NWR są notowane na giełdach papierów wartościowych w Londynie, Pradze i Warszawie.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.

Telefon: 596 262 293                      Komórka:   725 595 417
E-mail: vladislav.sobol@okd.cz       Internet:     www.okd.cz