Kopalnia „Karwina” zdobyła za dbałość o bezpieczeństwo nagrodę Złoty Permon

OSTRAWA (10 maja 2013 r.) – Kopalnia węgla kamiennego „Karwina”, zatrudniająca ponad 5 tysięcy osób, zdobyła za nadzwyczajne wyniki w zakresie bezpieczeństwa pracy w 2012 roku nagrodę Złoty Permon. Statuetkę Permona, który ma według legend pomagać górnikom w pracy i przynosić im szczęście, przekazał w czwartek na ręce dyrektora kopalni Pavla Hadravy prezes Czeskiego Urzędu Górniczego w Pradze Ivo Pěgřímek.

„Jest to ocena pracy wszystkich naszych pracowników. Miłe, tym bardziej jednak zobowiązujące- powiedział, odbierając wyróżnienie, Hadrava.

W ubiegłym roku w kopalni nie zanotowano żadnego poważnego wypadku przy pracy ani też żadnego nadzwyczajnego zdarzenia, podlegającego obowiązkowi zgłaszania do organów państwowego nadzoru górniczego.

Nagroda dla kopalni „Karwina” potwierdza dodatnie efekty nacisku, jaki kierownictwo spółki węglowej OKD stawia na sprawę bezpieczeństwa pracy. Firma w czasie ostatnich pięciu lat zainwestowała w BHP ponad 700 milionów koron. Dokonano m.in. kompletnej wymiany indywidualnego sprzętu ochronnego i technicznego górników, od lamp osobistych, przez buty se stalowymi czubkami, po wykrywacze i mierniki gazów. Spółka OKD stawia akcent także na działania uświadamiające, szkolenia pracowników, profilaktykę i motywowanie przez konkursy motywujące do przestrzegania zasad BHP w miejscach pracy. Częstość wypadków (wskaźnik LTIFR) zmalała dzięki temu w okresie ostatnich siedmiu lat o ponad połowę.

Kształtowanie się wypadkowości w spółce węglowej OKD

Rok

Liczba wypadków przy pracy