Lato z OKD: górnicy i ich fundacja zapraszają mieszkańców i gości Moraw Północnych i Śląska na wyjątkowe imprezy kulturalne

OSTRAWA (10 lipca 2012 r.) – Spółka OKD w ostatnich latach nieustannie poszerza poparcie dla regionu, w którym prowadzi działalność gospodarczą. Górnicy są już tradycyjnie głównymi partnerami festiwalu „Colours of Ostrava“ oraz Letnich Uroczystości Szekspirowskich w Ostrawie, w tym roku pomogą ponadto organizatorom wielu innych imprez dla mieszkańców i gości Moraw Północnych i Śląska.

„OKD to już nie duża państwowa firma, która raz w roku urządziła uroczystości górnicze, podczas których sprzedawano towary rzadkie w czasach socjalizmu oraz rozdawano górnikom premie za wierność. Dziś staramy się myśleć o naszych pracownikach i innych mieszkańcach regionu przez cały rok. Dlatego współfinansujemy letnie imprezy, które oferują dobrą zabawę i w wielu przypadkach mają również inne szlachetne cele“ - wytłumaczyła dyrektor komunikacji OKD Petra Mašínová.

Nadzwyczajnym wydarzeniem będzie w tym roku na przykład historyczna premiera Letnich Uroczystości Szekspirowskich w Karwinie. W miejscowym amfiteatrze dla prawie dwu tysięcy osób organizatorzy festiwalu teatralnego wystawią dzięki współpracy z OKD komedię „Serc starania stracone”. Kolejną nowością będzie alternatywny Deep Camp Hlubina na terenie postindustrialnym Dolny Rejon Witkowice, który uzyskał grant Fundacji OKD. Górnicy za pośrednictwem swej fundacji po raz pierwszy wesprą finansowo także tradycyjny festiwal folkowy Bruntalskie Lato Indiańskie.

Fundacja OKD w tym roku uruchomiła nowy projekt „Wrażenia bez barier”, który ułatwi osobom na wózkach inwalidzkich dostęp na cztery festiwale. „W województwie morawsko-śląskim pomożemy organizatorom festiwalów „Colours of Ostrava“ oraz „Štěrkovna Open Music“, którzy wybudują na terenach festiwalowych na przykład trybuny dla osób na wózkach. Szykujemy także sprzedaż produktów miejscowych warsztatów pracy chronionej, zaś absolutną nowością będzie bezBAR, czyli bar festiwalowy, w którym gości będą obsługiwali ludzie na wózkach“ - sprecyzował dyrektor Fundacji OKD Jiří Suchánek.