Na Dzień Górnika przyjadą do Starzicza Kristína, Tomáš Klus, Charlie Straight i Ruda

STARZICZ (5 września 2012 r.) – Tydzień po Uroczystościach Górniczych OKD w Karwinie szykuje obchody górniczego święta Kopalnia „Pasków”. Odbędą się one w sobotę 8 września od godz. 14, jak zwykle na boisku piłkarskim FK Starzicz. Program zapowiada się gwiezdny. Wystąpią na przykład Kristína, Tomáš Klus, Charlie Straight chy też Michal Kavalčík, znany jako Ruda z Ostrawy. Wstęp jest jak zwykle gratis, goście mogą jednak przy wejściu wziąć udział w kweście na rzecz Stowarzyszenia Obywatelskiego „Święta Barbara”.

Program rozpoczną o godz. 14 mażoretki, po nich na scenie pojawią się Michal Tučný Revival Band, komik Ruda z Ostrawy, słowacka gwiazda Kristína oraz grupa taneczna No Comment. Następnie przyjdzie kolej na najgoręcej oczekiwanych gości – od wpół do szóstej na trzyniecką formację Charlie Straight, a po niej na aktora i ostatnio przede wszystkim hitmakera Tomáša Klusa. Finał załatwi ostrawska kapela Team Revival.

„Dzień Górnika to tradycyjna pochwała górniczego trudu, a jednocześnie podziękowanie wszystkim pracownikom naszej kopalni, członkom ich rodzin i innym mieszkańcom naszego regionu“ – powiedział dyrektor Kopani „Pasków” Vladislav Szmek. Częścią górniczego święta jest także położenie wiązanek kwiatów pod tablicami pamiątkowymi w Starziczu i Chlebowicach oraz wyróżnienie najlepszych pracowników kopalni.

Wejście na uroczystości jest znów gratis, uczestnicy mogą jednak okazać serce i pomóc dobrej sprawie. „Przy wejściu znajdzie się skarbonka Stowarzyszenia Obywatelskiego »Święta Barbara«, które troszczy się o sieroty górnicze. Pracownicy Kopalni »Pasków« i inni uczestnicy uroczystości swymi darami zawsze pokazywali prawdziwą górniczą solidarność“ – powiedziała organizator imprezy Milena Malinská.

Kopalnia „Pasków”, znana ze swego wysokiej klasy węgla koksowego, zatrudnia około 3 tysięcy osób. Spółka OKD nabyła w ostatnim czasie dla kopalni nowe systemy chodnikowe, zmodernizowała technikę ścianową, dokonała również kompletnej wymiany sprzętu ochrony indywidualnej pracowników. Inwestycje te przyczyniły się do podniesienie efektywności wydobycia i poprawy bezpieczeństwa pracy w kopalni.

Vladislav Sobol,

rzecznik OKD, S.A