Na Uroczystościach Górniczych OKD w Karwinie padały rekordy, przybyło 25 tysięcy gości

KARWINA (1 września 2012 r.) – Program Uroczystości Górniczy OKD, który zaproponował gwiazdy czeskiej i słowackiej sceny muzycznej, niecodzienny pochód karnawałowy oraz wystawę techniki górniczej, przyciągnął pomimo dżdżystej pogody rekordowych 25 tysięcy gości. Padły też liczne inne rekordy – na imprezie wystąpiła największa liczba formacji muzycznych w historii, akcja charytatywna na rzecz „Barbórki” przyniosła najwięcej sprzedanych wypieków, a według wstępnych szacunków wypito także więcej piwa, niż kiedykolwiek przed tem.

Prymat uzyskał również Pochód Karnawałowy, w którym zaprezentowały się organizacje pozarządowe wspierane przez Fundację OKD. Jego główną atrakcją był siedmiometrowy anioł, który uchodzi za największą ruchomą lalkę w Czechach. „Razem z zawodowcami na wozach alegorycznych, szczudłach czy w olbrzymich lalkach zaprezentowało się w pochodzi także 21 organizacji non profit oraz około 200 osób prywatnych, tak więc pomimo kaprysów pogody był rzeczywiście większy i barwniejszy niż przed rokiem” – powiedział dyrektor Fundacji OKD Jiří Suchánek.

Uroczystość zainaugurowało tradycyjnie nabożeństwo, po nim rozpoczęła się zabawa. Na scenie głównej największe brawa zebrali Tomáš Klus, Richard Müller i Věra Špinarowa. Oklaskiwano występy górniczych orkiestr dętych, artystów na szczudłach, akrobatów. Licznych gości imprezy zaciekawiły produkty wspieranych przez Fundację OKD warsztatów pracy chronionej, prezentowane na frysztackim rynku.

Podobnie jak przed rokiem nadzwyczajnym sukcesem cieszyła się wystawa techniki górniczej – firma zaprezentowała wybrane części najnowocześniejszych systemów ścianowych, w w które w czasie ostatnich czterech lat zainwestowała ponad 11 miliardów koron. Górnicy mogli dzięki wystawie pokazać swym żonom i dzieciom, że dawno już nie pracują z łopatami i młotami pneumatycznymi, ale przede wszystkim z nowoczesnymi maszynami światowej klasy, sterowanymi komputerem.

Mniej więcej o połowę wyższy niż przed rokiem był utarg ze sprzedaży wypieków w ramach akcji charytatywnej „Osłódź dzieciom życie”, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Obywatelskie „Święta Barbara”. Ciasta i ciastka, przynoszone do konkursu przez ludzi z całego regionu karwińskiego, szły jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. „Dochód z dzisiejszej akcji to wprawdzie tylko ułamek wszystkich naszych przychodów – naszą działalność finansuje głównie spóła OKD – ale i tak miło, że ludzie przynieśli tyle wypieków i inni kupili je potem w ramach akcji dobroczynnej. A najbardziej cieszy nas to, że dzięki nacisku na bezpieczeństwo pracy liczba wypadków maleje i maleje też liczba dzieci, o które się troszczymy” – powiedziała prezes barbórkowego komitetu mamusi Marta Szamaránska.

Sobotę przy tym naznaczyło jeszcze przed rozpoczęciem uroczystości tąpnięcie, którego skutki odczuto także w niektórych częściach Karwiny. Mieszkańcy miasta przez swój udział w imprezie okazali respekt dla nowej polityki społecznej odpowiedzialności OKD. Firma w ostatnich latach mocno inwestuje nie tylko w nowe maszyny, ale także w bezpieczeństwo i wspieranie regionu.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.