Nieszczęśliwy wypadek na kopalni OKD – w ruchu górniczym Darków

DARKÓW - 26 stycznia o godzinie 6:38 doszło w Zakładzie górniczym Nr 1 w ruchu górniczym Darków do katastrofy, w wyniku której stracił życie 26-letni górnik firmy zewnętrznej ALPEX Piotr Czerniak. Jego kolega Bartosz Wilk został poważnie ranny. Ranny polski górnik został natychmiast przetransportowany do Szpitala w Ostrawie.

Przyczyną było zjawisko wstrząsu, charakteryzujące się energią wynoszącą 3,1x105 J, do którego doszło na czole przodka, w 9. krze, na głębokości 1.150 metrów pod ziemią. Wyrobisko zaklasyfikowane jest do 3. stopnia zagrożenia tąpaniami.

Na miejsce natychmiast został powołany zespół Głównego Ratownictwa Górniczego, który podjął prace ratunkowe, jednocześnie rekognoskując otoczenie. Według wstępnych raportów nie odnotowano żadnych innych obrażeń wśród pracowników OKD w tym obszarze roboczym.

Przyczynę i zakres wypadku na kopalni bada w chwili obecnej komisja złożona z przedstawicieli Okręgowego Ratownictwa Górniczego dla województwa morawsko-śląskiego i ołomunieckiego, Policji Czeskiej, OKD S.A. i przedstawicieli związków zawodowych,

Władze OKD wyrażają szczere wyrazy współczucia rodzinie Zmarłego.

Ivo Čelechovský

rzecznik OKD