Obchody górniczego święta także w Starziczu

Ostrawa (10 września 2009) – W tydzień po „zjednoczonych” Uroczystościach Górniczych OKD w Karwinie, które w czasie minionego weekendu zwabiły do frysztackiego parku ponad 12 tysięcy gości, obchody górniczego święta przenoszą się do kompleksu sportowego na kopcu w Starziczu. Kopalnia „Pasków” będzie miała w ten sposób w sobotę 12 września jako jedyna własny Dzień Górnika.

Cała impreza odbędzie się w nastroju revivalowym. Na starzickim boisku widzowie zobaczą więc „chłopców z Liverpoolu”, a także rockowych „Kabatów”, wszystko w wykonaniu imitacji tych słynnych i popularnych grup.

Program uzupełni František Nedvěd z kapelą oraz – zgodnie z tradycją – występ uroczych mażoretek. Cieszyć się można także inne atrakcje – dyskotekę, konkursy oraz jak zwykle dużo dobrego jadła i noszowickiego piwa.

„Obchody Dnia Górnika to w Starziczu jedna z najpopularniejszych imprez. Regularnie biorą w nich udział tysiące ludzi, którzy przychodzą nie tylko się pobawić, ale także złożyć hołd trudnej pracy górnika. Obchody są skierowane nie tylko do pracowników naszej kopalni i członków ich rodzin, ale do całego społeczeństwa, z którym pragniemy uczcić nasze święto” – powiedział dyrektor Kopalni „Pasków” Vladislav Szmek.

Wstęp na Dzień Górnika w Starziczu jest absolutnie gratis, na koszt starzickiej kopalni. Przy wejściu zostanie jednak umieszczona skarbonka, przy której warto się zatrzymać. Zebrane pieniądze zostaną przelane na rachunek Stowarzyszenia Obywatelskiego „Święta Barbara” i przeznaczone dla sierot górniczych. W dniu obchodów będzie można zwiedzić bezpłatnie także paskowską sztolnię ćwiczebną – zainteresowani muszą się jednak uprzednio zgłosić w związkach zawodowych przy Kopalni „Pasków” pod nr tel. 558 492 740.

„Zapewniony będzie transport autobusowy z Frydku-Mistku, Ostrawy i Hawierzowa do Starzicza i z powrotem. O rozkładzie jazdy chętnie poinformują pracownicy Kopalni „Pasków” pod nr tel. 558 492 783. Mamy nadzieję, że nasza impreza nawiąże do Uroczystości Górniczych, które odbyły się w ubiegłym tygodniu w Karwinie, i będzie podobnie udana” - dodał Szmek.

Ing. Zuzana Koláriková

T: +420 596 262 089