Obchody święta górników wracają do Karwiny i Starzycza. W trakcie Uroczystości Górniczych OKD w Karwinie wystąpi Anna K., w Starzyczu podczas Dnia Górników zagra Lake Malawi

KARWINA (1 sierpnia 2014) – Po rocznej przerwie powracają do karwińskiego Parku Boženy Němcowej Uroczystości Górnicze OKD, natomiast do Starzycza obchody Dnia Górnika. Obie imprezy 30 sierpnia symbolicznie zakończą wakacje w regionie Karwińskim i Frydecko-Misteckim. Spółka OKD, która w chwili obecnej przechodzi przez całościową transformację gospodarczą, zadeklarowała w roku ubiegłym, iż powróci do organizowania tradycyjnej i popularnej imprezy  natychmiast, gdy zezwoli na to sytuacja ekonomiczna. Spółka wydobywcza dopełniła danej obietnicy.

„Uświadamiamy sobie znaczenie tradycji górniczych dla regionu. Dlatego bardzo cieszy nas fakt, iż nawet w tak trudnym dla przemysłu węglowego na całym świecie okresie, który spowodowany jest niskimi cenami surowca, możemy po rocznej przerwie powrócić do jednej z nich. Jestem przekonany, że docenią to nie tylko nasi pracownicy, ale także obywatele gmin górniczych w regionie Karwińskiego i Frydecko-Misteckiego znajdą czas, by koniec wakacji wykorzystać do świetnej zabawy, którą dla nich przygotowujemy.
To także uznanie dla pracy i wysiłku wszystkich naszych pracowników w trakcie procesu transformacji, któremu w chwili obecnej poddawana jest spółka OKD w celu zachowania konkurencyjności i trwałego rozwoju w przyszłości.

Pracowałem w sektorze wydobywczym w różnych częściach świata i mając porównanie muszę przyznać, że tradycje górnicze w Republice Czeskiej i ich pielęgnowanie są unikatowym fenomenem, również na skalę światową,“ mówi dyrektor wykonawczy OKD Dale Ekmark.

W ostatnią sobotę wakacji  znajdą coś dla siebie miłośnicy muzyki wszelkich gatunków: od kapeli górniczych, przez muzykę folkową aż po twarde rockowe uderzenie. Zadowolone będą również rodziny z dziećmi, dla których w ośrodku Na przystani przygotowano szereg atrakcji oraz interaktywnych konkursów.

Uroczystości rozpoczną się w południe na Rynku Uniwersyteckim apelem, gdy przy akompaniamencie górniczej orkiestry dętej przedstawiciele spółki OKD oraz władze miasta Karwina uczczą pamięć tych, którzy zginęli pracując pod ziemią. Defilada umundurowanych górników przejdzie następnie przez śródmieście Karwiny do Kościoła Podwyższenia Krzyża świętego, gdzie o trzynastej rozpocznie się nabożeństwo w intencji górników.

Program w parku rozpocznie się o czternastej koncertem orkiestry dętej Májovák. Na podium następnie w trakcie imprezy stopniowo wystąpią zarówno zespoły regionalne (Trochumoc, Panter, Downbelow), jak i wykonawcy pochodzący z naszego regionu (Pavel Dobeš) oraz popularni muzycy z innych części kraju (Kern, Judas Priest Revival). Główną gwiazdą będzie laureatka nagrody Anioł w kategorii Piosenkarka roku oraz autorka wielu hitów, Anna K.

Areał Na przystani będzie przygotowany przede wszystkim, by uradować dzieci. Dla nich, poza innymi, przy współpracy Fundacji  OKD oraz wspieranych przez nią organizacji, zostanie przygotowany szereg atrakcji (karuzele, nadmuchiwane zamki do skakania, przejażdżki na kucach, malowanie na twarz), ale przede wszystkim punktów konkursowych, gdzie będą mogły sprawdzić swe umiejętności, sprawność i talent. Również popularna grupa Klaunów z Balonikowa przybędzie ze swoim show.
Nie zabraknie też tradycyjnej prezentacji ratowników z Głównej Stacji Ratownictwa Górniczego w Ostrawie-Radwanicach. Zupełnie odmienną atrakcją będzie bardzo nietypowy konkurs z przymrużeniem oka Rómbej piwko w faraczkach. W obchodach uczestniczyć będzie również Stowarzyszenie Obywatelskie święta Barbara, za pośrednictwem którego OKD oraz dalsi współpracujący partnerzy wspierają rodziny sierót górniczych.

Uroczystości na boisku piłkarskim w Starzyczu rozpoczną się o drugiej po południu występem mażoretek, w trakcie programu przedstawi się szereg popularnych regionalnych interpreterów, na przykład ŠUBA DUBA BAND, Markéta Konvičková lub babska rockowa kapela z Ostrawy - Kapriola. Imprezę zakończy nowa kapela Alberta Černégo, frontmana Charlie Straight, LAKE MALAWI. Obchody zaoferują również atrakcyjny program dla dzieci.
Pracowników kopalni ucieszy w dalszych dniach szereg przygotowanych dla nich imprez sportowych, na przykład gra w siatkonogę, tenis, siatkówkę plażową, piłkę nożną, badminton lub kręgle.

„Tegoroczną imprezę traktujemy przede wszystkim jako wyraz podziękowania dla pracowników Zakładu Kopalni Pasków za ich pracę i wysiłek w trakcie transformacji gospodarczej OKD w celu zachowania trwałego rozwoju firmy, również w ekstremalnej sytuacji na światowym rynku węgla. Wierzymy, że pielęgnowanie tradycji górniczych i powracanie do nich jest ważne także w okresie bardzo trudnym dla górnictwa węgla kamiennego. Przecież przemysł wydobywczy był podstawą rozwoju naszego regionu i także współcześnie jest sektorem, który daje pracę, czy to bezpośrednio czy pośrednio, dziesiątkom tysięcy ludzi w województwie. Dlatego wierzę, że ostatnią sobotę wakacji zjadą do Starzycza nie tylko rodziny naszych pracowników, ale  także obywatele gminy i właściwie całego regionu Frydecko-Místecka,“ mówi dyrektor kopalni Zbigniew Janowski.

Więcej informacji o imprezie na stronie na www.hornicke-slavnosti.cz

Program Uroczystości Górniczych OKD w Parku Boženy Němcowej w Karwinie

12:00 – akt pamięci, złożenie kwiatów na Rynku Uniwersyteckim w Karwinie
12:30 – defilada umundurowanych górników i orkiestry górniczej do Kościoła Podwyższenia Krzyża świętego (Karwina-Frysztat)