OKD po raz czwarty wśród głównych partnerów „Colours of Ostrava“

OSTRAWA (14 lipca 2010 r.) – Dziewiąta edycja multigatunkowego festiwalu muzycznego „Colours of Ostrava“ wystartuje już za kilka godzin i spóka węglowa OKD będzie znowu przy tym. Już po raz czwarty wystąpi w roli głównego partnera festiwalu.

„Dla regionu, w którym prowadzimy biznes, jest „Colours” wydarzeniem kulturalnym roku. To dla nas honor, być partnerem festiwalu, który przynosi ludziom w regionie ostrawskim tę najlepszą światową muzykę“ - wytłumaczyła powód, dla którego OKD wspiera tę imprezę Petra Mašínová, dyrektor PR i komunikacji OKD.

Oczekiwanymi gwiazdami tegorocznej edycji są Iggy Pop ze swoją kapelą „Stoges“, irlandcy „The Cranberries“, na OKD Czech stage zagrają jednak wyłącznie muzycy z Czech. Wystąpią tu „Charlie Straight“, „Post-it“, „Gang Ala Basta“, „Visací zámek“ lub klasycy, jak na przykład „Blue Effect“. Wrażenia muzyczne umilą także wygodne siedzenia, które przygotowali górnicy dla uczestników. Zainteresowani mogą je odebrać przy wejściu na festiwal.

W przerwach między poszczególnymi koncertami miejsce na podium otrzymają także ciekawe projekty społeczne. Spółka OKD wspiera ich przy pomocy swej firmowej fundacji kilkaset rocznie. Fundacja OKD będzie miała na Czarnej Łące własny namiot, w którym zaprezentują się ciekawe projekty społeczne z regionu.

Podobnie jak minionych latach, OKD zorganizowała także konkurs fotograficzny o bilety na wyprzedany festiwal i inne nagrody. Tym razem tematem konkursu były zabytki górnicze na północy Moraw, z którymi ludzie mogą się zapoznać w ramach projektu „Śladami OKD”. Laureatem został Milan Šurkala ze zdjęciem zrobionym w sztolni ćwiczebnej Kopalni „Pasków”, która jest dostępna dla zwiedzających.

Vladislav Sobol, rzecznik, OKD, S.A.

Telefon:  596 262 293                      Komórka:        725 595 417
E-mail:     vladislav.sobol@okd.cz    Internet:          www.okd.cz

Uwagi dla edytorów:

Colours of Ostrava

Festiwal „Colours of Ostrava“ zaoferuje w czasie czterech dni na 12 scenach ponad  100 kapeli zagranicznych i krajowych, dydżejów, teatrów, a także filmów, dyskusji i workshopów. Ubiegłoroczną edycję festiwalu odwiedziło zgodnie z komunikatem organizatorów 25.000 osób. Więcej informacji można znaleźć na www.colours.cz.

Śladami OKD

„Śladami OKD“ to konkurs dla osób indywidualnych i grup, dzięki któremu zainteresowani mogą się zaznajomić z górniczą przeszłością i dniem dzisiejszym regionów ostrawskiego i karwińskiego. Przybliża stare zabytki industrialne oraz nowoczesne technologie górnicze, miejsca, które ożywają po ukończeniu eksploatacji dzięki rekultywacjom, ciekawe projekty finansowane przez Fundację OKD, dzięki którym życie na północy Moraw jest dużo bardziej kolorowe. Więcej informacji można znaleźć na www.postopachokd.cz.

OKD, a.s.

OKD jest jedyną spółką węgla kamiennego w Republice Czeskiej. Należy do największych pracodawców, największych eksporterów, lecz także do największych podatników. W ubiegłym roku wyeksploatowała mniej więcej 11 milionów ton węgla. Bezpośrednio lub za pośrednictwem firm zewnętrznych zatrudnia prawie 18 000 osób.