OKD wypłaci nadzwyczajny bonus za poprawę w dziedzinie bezpieczeństwa pracy

Ostrawa (22 grudnia 2010 r.) – Spółka węglowa OKD wypłaci swym pracownikom nadzwyczajny bonus za tegoroczną wyraźną poprawę wskaźników bezpieczeństwa. W środę zdecydował o tym dyrektor generalny i prezes zarządu OKD Klaus-Dieter Beck po konsultacji z kierownictwem firmy i przedstawicielami związków zawodowych. „W dziedzinie bezpieczeństwa pracy doszło do dużej poprawy. Przyczyniły się do tego inwestycje w sprzęt ochronny i techniczny, podobnie jak aktywne podejście pracowników, którzy zasługują dlatego na tę nagrodę“  - wytłumaczył Beck.

Nagroda wartości 2 000 koron dla pracowników dołowych oraz 1 000 koron dla ludzi pracujących na powierzchni zostanie wypłacona aż do poziomu kierowników oddziałów w ramach grudniowej pensji. Bonus należy się wyżej podanym pracownikom wszystkich kopalń OKD, Centrum Usług Serwisowych oraz spółki córki OKD, Główna Stacja Ratownictwa Górniczego (OKD, HBZS).

Liczba wypadków w OKD w okresie 11 miesięcy bieżącego roku zmalała w porównaniu międzyrocznym o 25 procent. Częstość wypadków* w tym samy okresie spadła z 11,21 w 2009 r. do tegorocznych 8,22.

„Wartość kluczowych wskaźników w dziedzinie bezpieczeństwa kształtuje się w tym roku bardzo pomyślnie, nie śmiemy jednak pofolgować. Po nadzwyczajnych inwestycjach musimy kontynuować poszukiwania możliwych zagrożeń, żebyśmy mogli pracować nad stale skuteczniejszymi posunięciami w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy” -  sprecyzował dyrektor operacyjny OKD Leo Bayer.

Już wcześniej w kierownictwie spółki węglowej zdecydowano, że aczkolwiek zgodnie z obowiązującym układem zbiorowym pracy zatrudnieni mają prawo do bonusu wartości 12 średnich dniówek, zostanie on podwyższony o pięć średnich dniówek w przypadku wszystkich pracowników za wyjątkiem członków kadry kierowniczej najwyższego szczebla zarządzania OKD i poszczególnych kopalń. Identyczną nagrodę, która została wypłacona razem z listopadową pensją, otrzymali pracownicy górniczych firm zewnętrznych. Według wstępnych szacunków wartość średniej pensji pracowników zatrudnionych profesjach robotniczych osiągnie w OKD poziom mniej więcej 32 500 koron.

Co wpłynęło na bezpieczeństwo pracy w OKD w 2010 roku:

• Dokończenie modernizacji technologii górniczych (od 2008 roku całkowita inwestycja wartości 9 miliardów Kcz).
  • Kompleksowa wymiana indywidualnego sprzętu ochronnego i technicznego górników wartości ponad 0,5 miliarda koron, jako największa współcześnie inwestycja w tej dziedzinie w ramach wszystkich firm w RC (buty i ubrania robocze, aparaty ucieczkowe, lampy osobiste, koszule i koszulki z elementami odblaskowymi, wykrywacze niebezpiecznych gazów i inne).
  • Konkurs bezpieczeństwa, w ramach którego pracownicy bez wypadku przy pracy awansują do losowania o samochód osobowy.
  • Konkurs „Bezpieczne miejsce pracy”, w którym najlepsze brygady zyskają dziesięciotycięczne kwoty.

Vladislav Sobol

rzecznik OKD, S.A. i Fundacji OKD

Telefon:          596 262 293                           Komórka:        725 595 417
E-mail:            vladislav.sobol@okd.cz           Internet: www.okd.cz