OKD z powodu oszczędności odwołuje Uroczystości Górnicze, część wspomnieniową zachowa

OSTRAWA (27 lipca 2013 r.) – Kierownictwo spółki węglowej OKD zdecydowało o odwołaniu Uroczystości Górniczych, które odbywały się zawsze na początku września w Karwinie i Starziczu z okazji Dnia Górnika. Firma kontynuuje w ten sposób serię działań oszczędnościowych, zapoczątkowanych w maju tego roku w związku z trudną sytuacją ekonomiczną. Przy współpracy ze związkami zawodowymi zachowa jednak tradycje górnicze, związane z tym świętem.

„Przez ten krok nie zaoszczędzimy dużych pieniędzy, jednak wobec sytuacji na rynku naprawdę patrzymy na każdą koronę. Nie wydało nam się też stosowne urządzać uroczystości w tak trudnych czasach, kiedy to jesteśmy zmuszeni zwalniać i wymagamy od wszystkich pracowników, żeby zaangażowali się w oszczędności. Do ładnej tradycji Uroczystości Górniczych, będących podziękowaniem górnikom za ich trudną pracę, chcemy wrócić natychmiast po tym, co uda nam się rozwiązać aktualne sprawy i ustabilizować sytuację ekonomiczną. Mocno wierzę, że do tradycji wrócimy już w następnym roku“ - powiedział dyrektor generalny i prezes zarządu OKD Ján Fabián.

Część wspomnieniowa uroczystości zostanie zachowana. W czwartek 5 września przedstawiciele firmy, związków zawodowych i miasta Karwiny uczczą pamięć wszystkich górników, którzy zginęli podczas pracy pod ziemią. Do uroczystości wspomnieniowej, która odbędzie się pod pomnikiem górnika na karwińskim Rynku Uniwersyteckim, nawiąże wernisaż wystawy „Na rzecz Barbórki”. Wystawa w lokalach Uniwersytetu Śląskiego zaprezentuje prawie dziesięcioletnią historię organizacji wspierającej edukację, działalność pozaszkolną i opiekę zdrowotną sierot górniczych. Spółka OKD pragnie w ten sposób wyraźnie pokazać, że inicjatywy, będącej wśród czeskich firm prywatnych sprawą wyjątkową, działania oszczędnościowe nie obejmą.

Vladislav Sobol

rzecznik, OKD, SA