Pierwsi młodzi adepci górnictwa po 20 latach zdawali egzaminy końcowe

STONAWA (13 czerwca 2012 r.) – W warsztatach powierzchniowych Kopalni „ČSM“ w Stonawie zdawało dziś egzaminy końcowe ośmiu uczniów kierunku górniczego w Średniej Szkole Techniki i Usług Karwina. Kolejni absolwenci specjalizacji ślusarz dołowy i elektryk dołowy będą zdawali w następnych dniach. Spółka OKD uzyska w ten sposób dla swych oddziałów produkcyjnych pierwszych młodych wykwalifikowanych ludzi po mniej więcej 20 latach, kiedy to górnicze szkolnictwo zawodowe zostało zawieszone.

„Ostatni absolwenci górnictwa ukończyli szkołę zawodową przed dwoma dziesiątkami lat. Od tego czasu technika górnicza bardzo się zmieniła, tak więc potrzeba nam młodych ludzi, którzy dają sobie radę na przykład przy obsłudze i konserwacji nowoczesnych maszyn. Zainwestowaliśmy 11 miliardów w nowe systemy chodnikowe i ścianowe, wiele z nich jest nawet sterowanych komputerem“ - wytłumaczył dyrektor ds. HR i rozwoju zagłębia OKD Radim Tabášek.

Górnicy pozyskali przed trzema laty dziewiątoklasistów do reaktywowanych klas górniczych głównie ofertą stypendium 1000 koron, do którego mogą dorobić miesięcznie nawet dwa tysiące koron w ramach praktyk szkolnych. Młodych ludzi umotywowała także gwarancja zatrudnienia w stabilnej firmie. „Zdecydowałem się z powodu pewnej pracy i stypendium, choć jest faktem, że maszyny zawsze mnie interesowały. Liczę naturalnie z tym, że będę pracował pod ziemią. W kopalni pracuje również mój ojciec, tak więc mam pewne wyobrażenia“ - powiedział dziewiętnastoletni Jakub Hulín, jeden z uczniów, którzy dziś pomyślnie zdali egzamin.

„Współpraca naszej szkoły z OKD stoi naprawdę na wysokim poziomie, kierunek zyskał sobie już swój prestiż. Co roku zgłasza się nam więcej zainteresowanych, w tym roku mamy tylko na kierunki ślusarskie dla OKD łącznie 43 zgłoszenia, to jest o jedną trzecią więcej niż w przed rokiem“ - powiedział kierownik nauczycieli przysposobienia zawodowego Milan Papesch.

Oprócz Średniej Szkoły Techniki i Usług w Karwinie górnicy współpracują w ramach przygotowania nowych górników z hawierzowską Szkołą Średnią przy ulicy Sikory. W obydwu szkołach w bieżącym roku szkolnych kształciło się 125 uczniów, w przyszłości ich liczba mogłaby wzrosnąć nawet do 180. Od września karwińska szkoła zaoferuje dodatkowo czteroletni kierunek nauczania z maturą oraz trzyletnie nauczanie wieczorowe dla pracowników OKD, również ukończone egzaminem maturalnym.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD