Plan OKD: Do pięciu lat obniżyć wypadkowość o więcej niż połowę

OSTRAWA (8 kwietnia 2010) – Kierownictwo spółki węglowej OKD, która w ubiegłym roku obniżyła liczbę wypadków o mniej więcej 17 procent, zamierza dalej kontynuować nacisk na bezpieczeństwo pracy. Do 2015 roku planuje obniżyć wartość wskaźnika częstości wypadków z ubiegłorocznych dwunastu do pięciu, to znaczy o więcej niż połowę. Pomóc ma zakrojona na szeroką skalę kampania, ukończenie wymiany sprzętu ochronnego, projekty zgłaszane w ramach procesu ciągłej poprawy oraz kształcenie pracowników. Firma ogłosiła ponadto na 2010 rok konkurs o bon towarowy na zakup samochodu Skoda Fabia i inne nagrody dla tych pracowników, którzy do końca roku nie będą mieli żadnego ewidowanego czy rejestrowanego wypadku przy pracy.

„Tony wydobytego węgla i dobre wyniki gospodarcze nie mogą zrównoważyć zdrowia i życia naszych pracowników, dlatego bezpieczeństwo i higiena pracy jest i będzie dla nas zawsze na pierwszym miejcu. Każdy musi sobie na początku zmiany uświadomić, że podczas pracy pod ziemią ponosi odpowiedzialność za zdrowie swoje i swoich kolekgów” - wytłumaczył zasady kampanii bezpieczeństwa dyrektor operacyjny OKD Leo Bayer. Kierownictwo firmy dlatego zainstaluje na każdej kopalni wielkie zwierciadło z napisem: „Ten człowiek odpowiada za twoje bezpieczeństwo“.

Spółka ogłasza dalej jednolite hasła bezpieczeństwa, które powinny prowadzić pracowników do refleksji i ostrożności podczas pracy, a w gazecie zakładowej „Horník“ jeszcze bardziej skoncentruje się na reportażach z oddziałów, w których pracują brygady z najmniejszą liczbą wypadków. Kierownictwa kopalń zamierzają wyróżniać pracowników, którzy ponad ramy swych obowiązków przyczynią się do wykrycia i usunięcia zagrożeń.

OKD jednocześnie zakończy w tym roku szeroko zakrojoną wymianę akcesoriów ochronnych i technicznych wartości ponad pół miliarda koron. „Od 2008 roku dostarczyliśmy do kopalń ponad 23 000 par wysokiej klasy obuwia roboczegoi, 36 000 sztuk ubrań roboczych, 14 000 hełmów ochronnych z wizjerami, ponad 10 000 lżejszych i bardziej wydajnych indywidualnych lamp górniczych i inne akcesoria. Do końca roku wszyscy górnicy będą mieli najnowocześniejszy sprzęt roboczy, jaki jest do dyspozycji na światowych rynkach“ - dodał Bayer.

Vladislav Sobol, rzecznik OKD, S.A.

Telefon:         596 262 293                         Komórka:        725 595 417
E-mail:            vladislav.sobol@okd.cz      Internet:         www.okd.cz