Ratownicy górniczy z całego świata spotkają się w Ostrawie

Ostrawa (28 sierpnia 2009) –  Region ostrawski będzie w dniach 20 - 24 września bieżącego roku gościć największą i najważniejszą światową konferencję poświęconą ratownictwu górniczemu  - 4th International Conference of the International Mines Rescue Body (IMRB). Stanie się tak przez pięć dni domem dla 107 delegatów z 20 krajów. Prestiżowa impreza, którą organizuje spółka OKD,  Główna Stacja Ratownictwa Górniczego (OKD, HBZS), będąca spółką córką spółki węglowej OKD, odbędzie się w Republice Czeskiej po raz pierwszy w historii.

Konferencja to otwarte forum międzynarodowej wymiany doświadczeń pomiędzy fachowcami w dziedzinie ratownictwa górniczego. Wezmą w niej udział przede wszystkim ratownicy, specjaliści od bezpieczeństwa kopalń, pracownicy instytutów badawczych, uczelni wyższych oraz spółek eksploatujących węgiel, miedź i inne kopaliny. Głównym tematem spotkania będą „Skuteczne akcje ratunkowe na dole”, ale mowa będzie także o niedawnej katastrofie górniczej w słowackiej Handlowej oraz o tym, jak podobnym sytuacjom zapobiegać.

„Górnicza służba ratownicza to nieodzowna część działalności górniczej, której pomimo wszelkich zabezpieczeń profilaktycznych i rygorystycznych przepisów BHP towarzyszą czasami nadzwyczajne zdarzenia i wypadki, i to nie tylko u nas, ale w całym świecie. Światowa konferencja górniczych służb ratowniczych to wyjątkowa okazja dla wszystkich specjalistów w tej dziedzinie do wymiany informacji na temat zapobiegania i likwidacji nadzwyczajnych wydarzeń i wypadków” - powiedział  Václav Pošta, dyrektor OKD, HBZS, S.A., i jednocześnie główny organizator konferencji.

Sama konferencja odbędzie się w malowniczych kulisach hotelu Czerwony zamek (Červený zámek) w Hradcu nad Morawicą. Dla delegatówe na czas tygodniowego pobytu w RC przygotowano bogaty program towarzyszący. Zjadą na dół w jednej z kopalń OKD, zwiedzą Główną Stację Ratownictwa Górniczego i złożą wizytę w Muzeum Górnictwa OKD w Ostrawie Petrzkowicach. Obejrzą również specjalny spektakl przygotowany dla uczestników konferencji ratownictwa górniczego w Teatrze Śląskim w Opawie. Po pięciu dniach spędzonych na terenie województwa morawsko-śląskiego uczestnicy przeniosą się do Pragi, gdzie czeka ich zwiedzanie miasta oraz wieczorny rejs parowcem po Wełtawie.

„Wierzymy, że konferencja przyniesie wszystkim uczestnikom wiele inspiracji dla ich odpowiedzialnej i trudnej pracy w dziedzinie ratownictwa górniczego oraz że delegaci z poszczególnych państw odniosą do swych domów wiele miłych wspomnień związanych z przygotowanymi programami towarzyskimi i kulturalnymi“ - dodał Pošta.

Uwagi dla edytorów:

International Mine Rescue Body

International Mine Rescue Body (IMRB) to organizacja założona w 2001 roku w celu międzynarodowej wymiany doświadczeń. Zrzesza ratowników górniczych z krajów z rozwiniętym przemysłem górniczym. Do grona członków założycieli należy ostrawska Główna Stacja Ratownictwa Górniczego (HBZS).

OKD, HZBS, S.A.

OKD, HZBS, S.A. (HZBS) to spółka córka spółki węgla kamiennego OKD, S.A. Głównym posłaniem HBZS jest świadczenie usług ratownictwa górniczego. W OKD troszczy się także o sprzęt ochrony indywidualnej i techniczny dla górników. W bieżących miesiącach zajmuje się wymianą używanych dotąd ubrań roboczych, butów roboczych, aparatów ucieczkowych oraz dalszego sprzętu we wszystkich kopalniach za najnowocześniejszy sprzęt dostępny na rynkach światowych.

Górnicza służba ratunkowa to nieoddzielna część działalności górniczej. Jej pozycję i zadania określa Ustawa Górnicza i nawiązujące do niej przepisy.

Inż. Zuzana Koláriková

T: +420 596 262 089