Spółka OKD uzyskała międzynarodową nagrodę za komunikację ze społeczeństwem

OSTRAWA (8 października 2009) – Spółka węglowa OKD odniosła sukces ze swoimi projektami komunikacji na międzynarodowym festiwalu w słoweńskim Portorożu. Prestiżową nagrodę Golden Drum (Złoty Bęben) uzyskała w konkurencji 116 projektów z całego świata za ubiegłoroczną kampanię rekrutacyjną. Do finału awansowała w tej samej kategorii (Public Relations) również ubiegłoroczna kampania o działaniach spółki na rzecz dobra publicznego oraz o założeniu Fundacji OKD. W opracowaniu obydwu projektów spółka współpracowała z agencją Bison & Rose.

Zwycięski projekt kampanii rekrutacyjnej OKD był utrzymany w duchu hasła „Poszukujemy kumpli, którzy potrafią trzymać sztamę“. Spółka zwróciła się do swych obecnych pracowników, aby zaproponowali pracę w OKD swym kolegom i znajomym. Firma pozyskała tą drogą kilkaset nowych górników i fachowców, oszczędzając duże środki, które musiałaby wyłożyć na ich rekrutację. Nowym i obecnym pracownikom, którzy wzięli udział w realizacji projektu, firma wyplaciła atrakcyjne bonusy, pomimo to koszt pozyskania jednego nowego pracownika nie przekroczył 3000 koron (ok. 490 zł). OKD jednocześnie zaprezentowała się społeczeństwu jako perspektywiczna firma, która w regionie morawsko-śląskim wspiera górnicze szkolnictwo zawodowe i wytypowane kierunki studiów na uczelniach wyższych oraz oferuje atrakcyjne możliwości zatrudnienia.

„OKD należy do grona największych i najbardziej szanowanych firm w Czechach i całej Europie środkowej. Dowiedliśmy, że potrafimy dorównać europejskiej konkurencji nie tylko w zakresie eksploatacji węgla, podnoszenia bezpieczeństwa i wdrażania nowej techniki, ale także w pozostałych dziedzinach naszej pracy“ – skonkludowała podczas odbierania nagrody Petra Mašínová, dyrektor PR i komunikacji OKD. „Tego wyróżnienia jednak nigdy nie moglibyśmy zdobyć bez pomocy wszystkich pracowników, którzy w ubiegłym roku pomagali nam szukać nowych »kumpli« do naszych oddziałów dołowych“ – dodała.

W tej samej kategorii co OKD ubiegało się o ocenę 116 prac, w tym 12 z Czech. Na „shortliście“ pojawiło się 36 projektów z całej Europy i krajów zamorskich, w tym 5 czeskich. Oprócz OKD w konkursowe szranki stanęły spółki AAA Auto, Hill’s i System ABC.

W jury konkursu zasiedli doświadczeni profesjonaliści z branży reklamowej z całego świata. Najlepsze prace w dziedzinie PR jury wyłoniła z uwzględnieniem ich udokumentowanego efektu końcowego, przy czym szczególny nacisk stawiała również na strategiczne podejście do tematu, nowatorskie pomysły i integralność wykonania. Organizatorem uznanego w świecie festiwalu, wspieranego przez Słoweńskie Stowarzyszenie Agencji Reklamowych i innych partnerów, jest spółka Golden Drum. Festiwal posiada swych ambasadorów w większości krajów Europy środkowej i wschodniej. Powstał w 1994 roku w celu zaprezentowania prac reklamowych z państw „Nowej Europy“ i w czasie 15 edycji zdobył zasłużoną renomę.

Vladislav Sobol, rzecznik, OKD, a.s.

Telefon:   596 262 293

Komórka: 725 595 417